Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si Centrul National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD) a organizat ieri, 25 martie, la Bacau, a doua dezbatere regionala a proiectului de Strategie Nationala pentru Dezvoltarea Durabila, cu tema "Regiunea Nord-Est in mediul European". La dezbatere au fost invitati reprezentanti ai unor institutii de stat care aplica, in teritoriu, politicile guvernamentale in diferite domenii sociale si economice, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai mediului de afaceri, precum si ziaristi.
La intilnire au venit Luminita Ghita, consilier principal in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Radu Vadineanu, coordonator al proiectului de intocmire a Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila, reprezentant al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Romania si al CNDD, Iulian Movila, directorul executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bacau, iar primarul Romeo Stavarache a fost reprezentat la intilnire, in calitate de gazda, de Cornel Pricopie, directorul Agentiei de Dezvoltare Locala Bacau.
Proiectul Straegiei Nationale de Dezvoltare Durabila trebuie intocmit pina la finele lunii iunie, dupa care va fi inaintat Comisiei Europene. Pentru aceasta, s-a solicitat ministerelor, tuturor institutiilor si factorilor care pot contribui la intocmirea strategiei, sa vina cu observatiile lor, iar pe regiuni, in mai multe rinduri, Consiliile regionale de dezbatere publica vor analiza aceste propuneri si vor face observatii asupra proiectului de strategie. In perioada 5 – 9 mai, la Bacau urmeaza a se intruni un asemenea comitet, care va analiza, de data aceasta cu un proiect complet in fata, Strategia Nationala.
Adresantul strategiei sint comunitatile durabile
Ieri, CNDD a adus, la Bacau, un draft de proiect, completat in proportie de 60 la suta, dar cu toate capitolele formulate macar principial, astfel incit participantii la dezbatere sa poata face primele observatii si sugestii. Astfel, elaborarea Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei intra intr-o forma revizuita, conform obiectivelor convenite la nivel comunitar si prescriptiilor metodologice ale Comieiei Europene. Strategia va urma citiva pasi, cu obiective pe temen mediu si lung, cu obiective tinta la orizontul anilor 2013, 2020 si 2030.
"Dezvoltarea durabila – a spus Iulian Movila – ne intereseaza in activitatea noastra pentru problematica mediului economic, care trebuie sa fie intr-o dezvoltare continua, cu apropiere fata de factorii de mediu. S-a ajuns la un punct in care nimeni nu se mai poate juca cu problemele de mediu". Cornel Pricopie a sesizat noutatea conceptului de dezvoltare durabila. "Trebuie sa ne acomodam cu acest concept – a opinat Cornel Pricopie – si ma gindesc in primul rind la autoritatile locale, in special din comunele noastre, care au nevoie de asistenta si consultanta pentru a intelege mai bine ce inseamna dezvoltare durabila la acest nivel. De asemenea, trebuie sa ne gindim ca toate investitiile economice sa nu afecteze viata celor care vin dupa noi".
La elaborarea Strategiei participa institutiile publice, administratiile publice locale, mediul de afaceri, mediul academic, ONG-urile, asociatiile profesionale, publicul si presa. Luminita Ghita a aratat ca strategia are obiective nationale care reflecta, insa, realitatile de la nivel regional si local. "Comunitatile durabile reprezinta adresantul strategiei europene – a precizat Luminita Ghita. De aceea, crearea comunitatilor durabile la nivelul Romaniei este unul dintre obiectivele centrale ale acestei Strategii".
Asupra unor puncte de vedere exprimate cu prilejul acestei prime dezbateri vom reveni.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziarul de Bacau