Ziare.com: Inventii romanesti: Cosmetice si detergenti care nu ne imbolnavesc

Fie ca este vorba de substante din compozitia materialelor folosite la constructia caselor in care locuim, in cosmeticele nelipsite din poseta unei femei sau sunt utilizate in agricultura, multe dintre acestea se obtin din compusi sintetici si nu sunt foarte sigure pentru sanatate.

Solventii din aceste substante pot avea efecte secundare destul de periculoase pe termen lung, dar vestea buna este ca pot fi inlocuiti cu materiale absolut ecologice, care necesita, insa, sprijinul unor investitori pentru a putea fi fabricate si furnizate.

Spre exemplu, echipa de ingineri chimisti de la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie ICECHIM din Bucuresti, formata din Emil Stepan, Sever Serban si Sanda Velea, a realizat un solvent ecologic si a obtinut si brevet pentru obtinerea acestuia.

Toate resursele din care se obtine solventul sunt naturale si regenerabile, complet biodegradabile, netoxice, fiind folosite uleiuri vegetale care se trateaza la temperaturi intre 20 si 90 de grade. Produsul final ar putea inlocui substante utilizate astazi in mod frecvent, precum toluenul, care, daca se intampla sa fie inhalat, are efecte adverse dintre cele mai puternice asupra organismului, sau acetatul de butil.

Acesta din urma este foarte periculos pentru organismele acvatice, asa ca, odata ajuns in apa, poate afecta mediul. In plus, vaporii sai sunt mai grei decat aerul si se pot forma amestecuri explozive. Daca se intampla ca normele de folosire sa nu fie respectate, se poate ajunge la intoxicatii, acestea provocand greata, ochi inrositi si care ustura si piele foarte uscata, rosiatica.

Citeste mai mult pe ziare.com
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri