Pe masura ce proiectele de dezvoltare durabila si proiectele "verzi" ale companiilor cresc constant in dimensiune si in importanta, infractorii economici incep sa-si creasca interesul pentru acest domeniu, profitand de faptul ca sistemele de control ale companiilor raman relativ slabe.
Conform unui raport PwC, remis Ziare.com, asa numitii infractori economici sunt atrasi de programe precum EU ETS – Schema Uniunii Europene de Tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (care acopera aproximativ 11.000 de instalatii din toate statele comunitare, sau aproape jumatate din emisiile de gaze cu efect de sera ale UE, si care insumeaza aproape 120 de miliarde de Euro).
"Suntem martorii unei cresteri masive a fraudelor cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera. De cele mai multe ori, acest lucru se datoreaza lipsei unei politici mature si eficiente de securitate a informatiilor", a declarat Daniel Anghel, partener Taxe Indirecte, PwC Romania.
Prejudiciul estimat in legatura cu frauda de TVA cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera a ajuns la nivelul miliardelor de euro in cadrul Uniunii Europene.
Acesta este si motivul pentru care Comisia Europeana a adoptat anul trecut o directiva prin care permite statelor membre sa opteze pentru aplicarea mecanismului taxarii inverse in cazul operatiunilor locale cu astfel de certificate, pentru descurajarea acestor forme de frauda. Aceasta masura a fost implementata si de catre Romania incepand cu 1 ianuarie 2011.
Citeste mai mult pe ziare.com