Ziare.com: Cand devine mortal nivelul de radiatii din apa?

Substantele radioactive emanate odata cu explozia de la centrala Fukushima din Japonia au afectat rezervele de apa din apropierea zonei cu pricina, dar si pe cele mai indepartate.

Dupa ce in apele din vecinattaea capitalei Tokio s-a gasit un nivel alarmant de iod 131 in data de 23 martie, a avut loc o frenezie mediatica, locuitorii nu au mai consumat apa de la robinet si rezervele de apa din magazine s-au terminat in cateva ore.

Potrivit Life’s Little Mysteries, un nivel de radiatie de 1 sievert creste pericolul aparitiei de cancer la o persoana cu 4 procente, dupa cum afirma expertul in siguranta radiatiilor Peter Caracappa, de la Institutul Politehnic Renssealaer.

Pentru a fi mai clar, problema poate fi expusa astfel: daca 1000 oameni sunt expusi la radiatii de 1 sievert( Sv), 40 dintre ei vor dezvolta o forma de cancer de-a lungul vietii.

"O persoana ar trebui sa ingereze 77 milioane becquereli de iod radioactiv pentru ca oamenii sa primeasca o doza de radiatii de 1 sievert", afirma Caracappa. lar in momentul celui mai mare nivel de contaminare (cel de pe 23 martie), apele din vecinatatea capitalei Tokio contineau 210 becquereli de iod 131 pe litru. Un calcul simplu arata ca o persoana ar trebui sa consume 370.000 litri de apa pentru a fi expusa la 1 Sv.

La doza recomandata de 8 pahare de apa pe zi, unui om i-ar trebui 530 ani pentru a consuma aceasta cantitate de apa. Pe langa faptul ca nimeni nu traieste atat de mult, nivelul de contaminare din apa scade pe zi ce trece, dupa cum arata masuratorile din 24 martie, cand nivelul de becquereli scazuse la 79.
 

Citeste mai mult despre Cand devine mortal nivelul de radiatii din apa? pe ziare.com
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri