Zgomotul din orașe cauzează depresie și anxietate. Bucureștenii, cei mai afectați dintre europeni

Oamenii deranjați de zgomotul din mediul înconjurător pot dezvolta mai ușor depresii și stări de anxietate. Avertismentul vine din partea unor cercetători germani, citați de Comisia Europeană. Aceștia și-au propus să afle dacă există o legătură cauzală clară între poluarea fonică și problemele de sănătate mintale. Până acum, nu au ajuns la o concluzie incontestabilă, însă continuă cercetările.

zgomot poluare fonica

Poluarea fonică, precum cea cauzată de trafic sau de activitățile industriale, se regăsește pe lista celor mai serioase amenințări pentru sănătate. Este asociată cu diverse afecțiuni cardiovasculare, printre care bolile de inimă, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. Poate genera, de asemenea, emoții negative ca iritabilitatea, stresul și epuizarea.

Uniunea Europeană a elaborat o directivă dedicată gestionării acestei probleme, însă nu a demonstrat legătura dintre cauză și bolile menționate. Un grup de cercetători germani sunt însă pe cale de a demonstra relația de cauzalitate.

Ce au descoperit cercetătorii germani

Experții au chestionat peste 14.000 de cetățeni din orașul Mainz (Germania), în perioada 2007-2012. I-au întrebat cât de deranjați se simt de 6 tipuri de zgomote, cauzate de: trafic, avioane, trenuri, activități de construcție, activitățile din casele vecinilor și activitățile din cartiere. Zona analizată este apropiată de aeroportul din Frankfurt, unul dintre cele mai aglomerate din întreaga lume.

În urma studiului, au descoperit că 20.7% dintre respondenți ignoră zgomotul. Însă, 26.6% consideră deranjul unul ușor, 25% – îl percep ca pe unul moderat, 17.3% – ca pe unul puternic și 10.5% – extrem. Cetățenii au declarat că zgomotul avioanelor este cel mai enervant dintre toate. 60% au spus că îi afectează, iar 6.4% se simt extrem de enervați de acest tip de poluare. Situația se regăsește ți în alte orașe europene.

Bucureștenii, cei mai nemulțumiți europeni

Într-un clasament realizat în luna iunie a acestui an de Eurostat, capitala României ocupa ultimul loc în ceea ce privește satisfacția locuitorilor față de nivelul de zgomot, aferent anului 2015. 67% dintre respondenți s-au declarat mai degrabă nesatisfăcuți sau total nesatisfăcuți.

zgomot poluare fonica

În studiu, au mai fost incluse 2 orașe din România: Cluj-Napoca și Piatra Neamț. În cazul primului, 52% s-au declarat nemulțumiți de zgomot. În cazul celui de-al doilea oraș, ceva mai mic, doar 24% s-au simțit influențați negativ de poluarea fonică.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri