Organizaţiile non-guvernamentale din domeniul mediului solicită autorităţilor oprirea incinerării deşeurilor medicale şi non-medicale în zonele locuite şi în apropierea acestora, precum şi stoparea importurilor de deşeuri pe toată perioada stării de urgenţă pandemice COVID-19.
„Dorim implementarea urgentă a acestor cerinţe, în contextul apariţiei mai multor studii care dovedesc că un aer poluat creşte incidenţa cazurilor şi complicaţiilor virusului COVID-19. Efectele unui aer poluat sunt devastatoare în acest context, mai ales pentru aglomerările urbane şi vedem în toată lumea mai multe cazuri şi mai multe decese în aceste zone”, se arată într-o scrisoare deschisă, publicată miercuri.
Scrisoarea este semnată de 65 de activişti de mediu şi experţi, precum şi de 38 de ONG-uri printre care: Societatea Română de Pneumologie, Comunitatea Declic, Asociația ViitorPlus, Fundația Eco-Civica, Asociația Studenților din Universitatea Bucureşti, Asociația Studenților la Științe Politice, Bankwatch România.
Potrivit documentului, printre măsurile solicitate de semnatarii scrisorii adresată autorităţilor se află:
- oprirea arderilor de orice tip a deşeurilor medicale sau non-medicale în zonele locuite sau în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile în care emisiile rezultate depăşesc parametrii agreaţi de Ministerul Mediului;
- investigarea tuturor infracţiunilor ce privesc arderea necontrolată şi ilegală de deşeuri care a avut loc în ultimele săptămâni şi sancţionarea instituţiilor responsabile pentru lipsa de intervenţie, precum şi publicarea rezultatelor pe site-ul oficial al MMAP;
- interzicerea importului de deşeuri cu orice scop şi a bunurilor second-hand pe perioada pandemiei COVID-19;
- urgentarea achiziţiilor de echipamente de monitorizare a dioxinelor, furanilor şi bifenililor policloruraţi (PCB) şi punerea lor în operaţiune, implementând publicarea măsurătorilor la zi pe site-ul ministerului de resort.
De asemenea, aceştia cer intervenţia Gărzii Naţionale de Mediu la orice oră în care se semnalează o potenţială infracţiune de mediu inclusiv flagrant, dar şi alinierea la nivel european a sancţiunilor şi taxelor practicate pentru depozitarea şi incinerarea deşeurilor municipale şi asimilabile.
Studii recente publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Universitatea Harvard arată că o creştere de doar 1 microgram/mc de PM2,5 este asociată cu o rată de mortalitate de 15% a celor infectaţi cu SARS-COV2.
Estimările Agenţiei Europene de Mediu şi Societăţii Române de Pneumologie evidenţiază că, în România, peste un milion de persoane suferă de afecţiuni ale sistemului respirator, în timp ce anual 23.000 de persoane mor prematur din cauze asociate aerului poluat.
Inițiatorii scrisorii au lansat și o petiție pe platforma campaniamea.declic.ro, care poate fi accesată și semnată aici.