Yvo de Boer: Sectorul privat este cheia catre un viitor fara carbon

Yvo de Boer, secretarul executiv al UNFCC, le-a cerut luni la Bali, comunitatilor internationale de afaceri sa se angajeze in discutiile care vor pune bazele unui nou acord global al schimbarilor climatice, informeaza unfccc.int.

"Sunteti cheia catre un viitor fara carbon. Daca la Bali se va realiza ce sper, vom avea in urmatorii doi ani o provocare imensa de indeplinit. Contributia voastra este indispensabila pentru incheierea unui acord eficient al reducerii emisiilor", a declarat luni Yvo de Boer in cadrul deschiderii Bali Global Business Day, o initiativa comuna a World Business Council of Sustainable Development si International Chambers of Commerce.

Secretarul executiv al UNFCCC a insistat asupra faptului ca tarile bogate trebuie sa continue lupta impotriva schimbarilor climatice. Astfel pentru a face fata cresterii cu 50% a cererii de energie la nivel mondial, este nevoie de o investitie de 20 trilioane de dolari intre 2005 si 2030. Peste 50% dintre aceste investitii trebuie sa fie dirijate catre tarile in curs de dezvoltare unde cererea si productia cresc cel mai repede. El a adaugat ca 86% din suma totala a investitiilor va proveni din sectorul privat.

Yvo de Boer a avertizat ca, in cazul unui esec in dezvoltarea unei economii fara carbon, emisiile globale vor creste cu 50% pana in 2050, acelasi an stabilit de cercetatori pentru o reducere cu 50%.

Noul acord global devine cu atat mai important cu cat banii sectorului privat vor ajunge pentru prima data in astfel de proiecte in tarile in curs de dezvoltare.Secretarul executiv UNFCCC a subliniat faptul ca o atitudine indrazneata a Nordului va determina o crestere curata a Sudului.

"Fara cooperare, tehnologie si stimulente financiare, tarile in curs de dezvoltare vor face aceleasi greseli ca si tarile bogate. Este vital ca noul acord sa stabileasca anumite recompense pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa aleaga calea verde", a declarat Yvo de Boer.

El a adaugat ca este responsabilitatea tuturor sa foloseasca combustibilii fosili fara a provoca deteriorarea mediului. Yvo de Boeur a insistat asupra faptului ca acest tip de combustibil va ramane in continuare o baza a dezvoltarii economice si ca atitudinea cea mai eficienta o constituie dezvoltarea tehnologiilor care ii impiedica sa distruga mediul.

Yvo de Boeur a prezentat adaptarea ca fiind o realitatea a tuturor tarilor si ca o prioritate pentru agenda conferintei. Un nou acord trebuie sa creeze un cadru util tarilor sarace, cele mai vulnerabile in fata schimbarilor climatice.

Secretarul executiv UNFCCC considera ca unul dintre instrumentele necesare eficientei unui viitor acord global care va ajuta tarile in curs de dezvoltare sa se dezvolte fara carbon va fi sectorul privat.

"Contributia voastra are cea mai mare importanta pentru a face din viitorul acord global al schimbarilor climatice o intelegere viabila pentru mediu, dar si pentru economie", a subliniat acesta.

Yvo de Boer a prezentat sectorului privat principalele oportunitati de investitii cum sunt piata carbonului, cercetarea si dezvoltarea tehnologiilor curate, dar si finantarea initiativelor tarilor in curs de dezvoltare. El a adaugat ca este nevoie de o metoda ingenioasa de combinare a banilor care provin din cele doua sectoare, public si privat.

"Provocarea este enorma, dar nu este imposibil sa o depasim daca actionam inteligent si cuprinzator. Contributia comunitatii de afaceri este indispensabila daca vrem sa construim un acord international al schimbarilor climatice care sa fie eficient in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dar si viabil din punct de vedere economic. Vreau astfel sa va invit sa luati parte la aceasta provocare", si-a incheiat Yvo de Boer discursul din deschiderea Global Business Day.

Foto: unfccc.int

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri