World Wildlife Fund (WWF) România a anunţat că speciile de sturion care trăiesc în apele Mării Negre au fost incluse săptămâna trecută în Cartea Roșie a Mării Negre pentru a li se asigura protecţia.
Pe 9 aprilie 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 300 un Ordin care se referă la speciile marine din Marea Neagră aflate în pericol și la asigurarea protecției și conservării acestora. Lista include nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii), păstruga (Acipenser stellatus), șipul (Acipenser sturio) și morunul (Huso huso).
WWF spune că lista urmează a fi transmisă Secretariatului Permanent al Mării Negre (parte din Convenția Mării Negre), cu scopul de a fi inclusă în Cartea Roșie a Mării Negre, care este actualizată la fiecare cinci ani pe baza dovezilor științifice.
Prima Listă roșie pentru Marea Neagră a fost elaborată în 1999, iar pentru România în 2003 și apoi actualizată în 2007. Actualizările sunt efectuate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” (INCDM).
Proiectul “Conservarea sustenabilă a sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerțului ilegal cu produse din sturion’’ este coordonat de WWF Austria și este implementat de WWF în Austria, Bulgaria, România, Serbia și Ucraina, împreună cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și IZW Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research din Germania. A început în octombrie 2016 și va continua până la finele anului 2020.