Organizațiile ecologiste WWF România, Eco Ruralis și ROMAPIS condamnă o nouă decizie a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de folosire a pesticidelor neonicotinoide, interzise în UE începând cu anul 2018. Această decizie a fost luată în urma cererii Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), o minoritate a sectorului agricol care reprezintă mai puțin de 1% din fermele din România, potrivit organizațiilor menționate.
Organizațiile semnatare subliniază că aceasta este a doua derogare acordată în acest an și este în dezacord cu hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a interzis utilizarea acestor pesticide. Mai mult, decizia MADR nu a ținut cont de alternativele mai sigure pentru combaterea dăunătorilor, precum rotația culturilor și metodele nechimice, promovate în strategiile europene de conservare a mediului.
Monia Martini, manager de proiect WWF, a declarat că „procese naturale funcționale omul este în pericol. Polenizatorii nu pot vorbi și nu își pot apăra drepturile, însă ne asigură în continuare alimente și produse necesare pentru o viață sănătoasă și de calitate.”
Ramona Duminicioiu, președintă Eco Ruralis, a adăugat că micii agricultori și producători sunt cei mai afectați de această decizie și că „aceste decizii de acordare a derogărilor pentru neonicotinoide sunt nedemocratice și nu au nimic de-a face cu interesele fermierilor.”
Constantin Dobrescu, vice-președinte ROMAPIS, a subliniat că aceste derogări sfidează nu doar hotărârea CJUE, ci și impactul asupra biodiversității și a sănătății umane. Organizațiile semnatare cer retragerea derogării, respectarea legislației europene și promovarea soluțiilor alternative care să protejeze mediul și sănătatea publică.
Pentru a susține această cauză, WWF România a lansat o petiție intitulată „To BEE or NOT to BEE”, încurajând cetățenii să se alăture efortului de a cere Guvernului elaborarea și implementarea unui plan național de acțiune pentru conservarea polenizatorilor și oprirea derogărilor.
Această controversă ridică întrebări serioase cu privire la protecția mediului și la procesul decizional de folosire a pesticidelor neonicotinoide și impactul asupra biodiversității, mai arată semnatarii.
Despre campania pentru protejarea polenizatorilor puteți citi mai multe aici: De ce să îmi pese de niște goange? Dispariția albinelor ridică o problemă de securitate alimentară