WWF: Renaturarea luncii Dunarii, singura solutie impotriva inundatiilor

Asociatia WWF Romania cere Guvernului sa ia masuri pentru renaturarea zonelor inundabile de pe Dunare, astfel incat apa sa fie absorbita in mod natural si efectele viiturilor sa scada.

Reprezentantii WWF sustin ca renaturarea luncii inundabile a Dunarii pe cel putin 100.000 de hectare ar fi redus nivelul apelor care au cuprins zona dupa inundatii cu 40 de centimetri. Solutia presupune costuri estimative situate mult sub valoarea investitiilor necesare mentinerii digurilor sau a altor structuri care nu garanteaza protectia impotriva inundatiilor.

De asemenea, locuitorii din Delta ar beneficia din nou de resurse piscicole, posibilitati de a face turism si de a dezvolta economic regiunea.

“In ultimii 100 de ani, 70% din lunca Dunarii a fost indiguita. La fel s-a intamplat s cu o parte din luncile afluentilor, ceea ce a scazut capacitatea de retentie a apei”, a declarat Orieta Hulea, Coordonator Regional Program Ape la WWF.

Tot din cauza indiguirilor au disparut suprafete mari de zone umede, resursele si serviciile pe care acestea le ofereau, precum si ecosisteme naturale importante pentru supravietuirea unor specii.

”Situatia actuala a depasirii cotelor istorice pe cursul inferior al Dunarii este cauzata de lucrarile de secare realizate de regimul comunist. Pretul acestor acțiuni iresponsabile de „domesticire a naturii” se masoara astazi in procente din PIB. Solicitam guvernului sa acționeze de urgenta pentru gasirea unor solutii durabile, economic eficiente pe termen lung si sa treaca peste micile interese locale pentru implementarea proiectelor de renaturare”, a declarat Costel Popa, Director Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Potentialul de renaturare ar fi in jurul a 500.000 de hectare, insa WWF a delimitat 100.000 de hectare prioritare, impartite in diverse zone, pentru care doreste inceperea unui proiect pilot. Din studiul „ Redimensionarea ecologica si economica in sectorul romanesc al Luncii Dunarii Inferioare„, finantat de Ministerul Mediului si Padurilor dupa inundatiile din 2006, reiese ca 24% din vechea lunca poate fi reconectata la Dunare sua afluenti, cel mai mare portential fiind in Romania.

Costurile pentru reconstructia ecologicaa zonelor din bazinul Dunarii sunt estimate la 500.000 euro/kilometru patrat, iar investitia pentru toate zonele ar ajunge la 6 miliarde de euro.

Cu toate acestea, nu finantarea este problema, au subliniat reprezentantii WWF. Problemele sunt concesionarile din Delta Dunarii, faptul ca exista proprietati private in unele zone si diguri private. Concesionarii si proprietarii ar putea fi despagubiti, sustine Costel Popa, insa este nevoie de vointa politica. El a adaugat ca, de cele mai multe ori, redeventele pe care le ia statul din partea concesionarilor terenurilor agricole din Delta sunt mai mici decat subventiile pe care le ofera.

Deja exista studii costisitoare referitoare la renaturarea unor zone din Delta, iar in Mahmudia, autoritatile si locuitorii sunt in favoarea renaturarii si urmeaza sa inceapa noi studii.

“Trebuie sa le dam inapoi oamenilor resursele de care au beneficiat, posbilitatea de a avea acces pe apa in zone in care acum nu mai pot ajunge, de a face turism si de a se dezvolta”, au mai adaugat reprezentantii WWF.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri