WWF a plantat 10 milioane de copaci pentru a proteja un habitat al gorilei de munte

Organizatia World Wide Fund for Nature (WWF) si autoritatile congoleze au sarbatorit copacul nu numarul 10 milioane plantat in zona Parcului National Virunga din estul Republicii Democrate Congo, un habitat al gorilei de munte, specie in pericol, informeaza un comunicat al WWF.

Proiectul de plantare de arbori, inceput in 1987 si continuat in ciuda deselor conflicte armate din zona, isi propune sa reduca criza de lemne de foc pentru comunicatile din vecinatate. Cererea tot mai mare a dus la taieri ilegale de lemn si la producerea carbonului in cadrul parcului, un pericol major pentru aria protejata.

O cercetare finantata de UNESCO si realizata de WWF si Societatea Zoologica Frankfurt a aratat ca mai mult de jumatate din fondul forestier care inconjoara vulcanul Nyiragongo din nordul orasului Goma – cel mai important centru urban al zonei – este folosita pentru producerea ilegala de carbon.Echipa de cercetatori a numarat, in timpul unui zbor de o ora deasupra zonei, peste 30 de cuptoare active in Parcul National.

Potrivit studiului WWF, peste 500.000 de metri cubi de lemn de foc sunt folositi doar de orasul Goma, unde 97% dintre locuitori nu au acces la electricitate si se bazeaza pe carbon si lemne de foc.

"Producerea ilegala de carbon in Parcul Virunga duce la defrisari masive si ameninta in mod direct habitatul unor specii importante precum gorila de munte", a declarat Alexandre Wathaut, directorul regional al ICCN, Agentia Parcului National din Republica Democrata Congo (RDC). "De asemenea, este amenintat si potentialul economic al Parcului", a adaugat acesta.

In timpuri pasnice, Parcul National Virunga este cel mai vizitat obiectiv din RDC de catre turisti. Totusi, confruntarile dese dintre rebeli si armata tin oamenii la distanta. Peste 300.000 de oameni au fugit din calea luptelor, stabilindu-si tabere la marginea Parcului Virunga. In ultimele doua luni, WWF a investit 150.000 de dolari pentru achizitionarea lemnului pentru taberele din apropierea orasului Goma. In medie, aceste tabere au nevoie zilnic de 50 de tone metrice de lemn. Lemnul provine de la plantatiile din cadrul proiectului WWF.

De asemenea, WWF anunta un alt proiect de impadurire care se va desfasura in in colaborare cu Uniunea Europeana, in urmatorii cinci ani. Cele peste 2.000 de hectare care vor fi impadurite se afla in Kivu de Nord.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri