WWF: 50 de alimente pentru viitorul sănătății planetei și a oamenilor

Organizația WWF a lansat un raport care prezintă 50 de alimente benefice pentru sănătatea planetei și a oamenilor.

Conform raportului, 75% din alimentele consumate provin de la doar 12 surse vegetale și 5 surse animale. Doar trei culturi agricole, grâu, orez și porumb, reprezintă aproape 60% din caloriile provenite de la plante în majoritatea dietelor.

Davis Edwards de la WWF a explicat că populațiile de animale sălbatice au înregistrat un declin de 60% începând cu 1970 și că protejarea lor prin măsuri de conservare nu mai este suficientă pentru a le salva.

„Trebuie să abordăm factorii determinanți ai pierderii habitatelor și colapsului speciilor. Și cel mai mare factor determinant este agricultura globală. Natura nu poate continua să suporte această presiune. Sistemul alimentar a împins viața sălbatică la extreme. ”, a declarat Edwards.

Sistemul alimentar global nu funcționează și are nevoie de schimbări urgente

Conform raportului Future 50 Foods: 50 Foods for Healthier People and a Healthier Planet, realizat în colaborare cu compania Knorr, lipsa varietății în agricultură are efecte negative asupra vieții naturale și este o amenințare la adresa siguranței alimentare. Cercetătorii spun că schimbarea obiceiurilor alimentare este esențială pentru a proteja planeta și a asigura că populația în creștere poate fi hrănită.

Plantarea aceleiași culturi pe un teren în mod repetat duce la scăderea nutrienților din sol, iar ca urmare fermierii ajung să folosească în mod intensiv fertilizatori și pesticide care dăunează vieții sălbatice și mediului înconjurător.

Producția produselor animale necesită mult mai multă apă și teren decât creșterea plantelor și produce emisii semnificative de gaze cu efect de seră, fiind o cauză a defrișărilor și a poluării apelor.

Europa își poate hrăni populația și dacă face tranziția către agricultură ecologică

Maria Haga, director la organizația Crop Trust, a declarat că dacă vrem să hrănim întreaga populație care, conform estimărilor, va ajunge la 10 miliarde de oameni până în 2050, vom avea nevoie de culturi diverse care se pot adapta la condiții meteo extreme și a atras atenția că planeta a pierdut mii de varietăți de alimente în ultimele sute de ani.

„La nivel global avem probabil 30.000 de plante pe care le-am putea consuma. Ne hrănim cu aproximativ 150 dintre acestea.”

Cele 50 de alimente au fost selectate pentru valoarea lor nutritivă bogată, impactul redus asupra mediului, gust, accesibilitate și disponibilitate. Acestea includ diverse ciuperci, fasole și leguminoase, nuci, tuberculi, alge și cactuși.

Multe dintre culturile agricole recomandate de raport au randamente mai mari decât culturile utilizate în prezent și sunt tolerante la condițiile de mediu, însemnând că ar putea reduce suprafața terenurilor destinate agriculturii și ar putea face față schimbărilor climatice.

Prin această selecție, sunt încurajate trei schimbări importante în dietă: o varietate mai mare de legume pentru a crește aportul de vitamine, minerale și antioxidanți, surse de proteine pe bază de plante pentru a înlocui produsele animale, și surse de carbohidrați mai bogate în nutrienți pentru a promova diversitatea agrobiologică și a oferi mai mulți nutrienți.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri