WEF: tensiunile globale împiedică progresul privind combaterea schimbărilor climatice

Tensiunile globale în creștere dintre marile puteri ale lumii reprezintă cel mai urgent risc global și îngreunează implementarea măsurilor colective pentru a combate schimbările climatice, conform unui raport realizat de Forumul Economic Mondial. 

Raportul care va fi prezentat în cadrul întâlnirii anuale din Davos, Elveția, arată că în anul 2018, care a fost marcat de evenimente meteo extreme, problemele de mediu au devenit prioritare pentru mulți experți și legislatori.

Însă raportul avertizează că cooperarea internațională de care este nevoie pentru a limita încălzirea globală este din ce în ce mai slabă.

„Riscurile globale sunt identificate însă voința colectivă de a le rezolva pare să lipsească. În schimb, diviziunile devin tot mai puternice.”, este menționat în raport.

Raportul atrage atenția asupra tranziției globale către politici centrate către stat, în special de extremă dreapta. Economia globală a încetinit în a doua jumătate a anului 2018, iar activitatea economică din 2019 va fi încetinită în continuare de tensiunile geo-economice crescânde.

Trump a aprobat o metodă de căutare a combustibililor fosili care dăunează vieții marine

„Cu comerțul global și creșterea economică la risc în 2019, există o nevoie mai urgentă ca oricând de a reînnoi arhitectura cooperării internaționale. Nu avem resursele pentru a gestiona tipul de încetinire spre care dinamicile actuale ne-ar putea îndrepta. Ceea ce avem nevoie acum este acțiune coordonată și concertată pentru a susține creșterea și a gestiona amenințările grave pe care le are de înfruntat lumea noastră azi.”, a declarat Børge Brende, președintele Forumului Economic Mondial.

Riscurile de mediu continuă să fie principalele pericole subliniate de raport. Cele cinci riscuri sunt: pierderea biodiversității, evenimente meteo extreme, eșuarea eforturilor de mitigare și adaptare la schimbări climatice, dezastre făcute de om și dezastre naturale. Toate cinci sunt clasificate ca fiind cu impact puternic și cu o probabilitate ridicată de a se petrece. 

Trump a retras SUA din Acordul de la Paris, a introdus tarife pentru importuri și s-a retras din tratatul nuclear cu Iran.

Jair Bolsonaro începe să desființeze protecția rezervațiilor indigene care au grijă de Amazon

Conform raportului, relațiile comerciale și de investiții între multe dintre puterile lumii au fost dificile în 2018.

„În acest context, este probabil ca progresul colectiv privind alte probleme globale să devină mai dificil – de la protejarea mediului înconjurător la gestionarea provocărilor etice ale celei de-a patra revoluții industriale.”

Raportul este o colaborare între Forumul Economic Mondial, Zurich Insurance Group și Marsh & McLennan.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri