Waste Sharks, dronele care colectează plasticul de la suprafața apelor

Autonome sau controlate din telecomandă, dronele Waste Sharks colectează până la 160 de kilograme de deșeuri în 16 ore, cât este capacitatea bateriilor solare. Deocamdată, acestea pot fi văzute în Rotterdam, Cape Town, Baltimore și Dubai.

Waste Sharks, dronele care colectează plasticul de la suprafața apelor

În Rotterdam, orașul în care există un parc construit din plasticul recuperat dintr-un râu, au fost inventate drone care adună deșeurile de la suprafața apei. Compania olandeză RanMarine s-a inspirat de la rechinul-balenă, cel mai mare pește din lume, care, în timp ce înoată, înghite pești mici și plancton. Astfel, olandezii au creat Waste Sharks, drone care au o deschizătură asemănătoare gurii rechinului-balenă.

De 1,5 metri lungime, 1,07 metri lățime și 45 de centimetri adâncime, dronele navighează la suprafața apelor și adună plasticul, microplasticul, resturile vegetale și alte tipuri de deșeuri, dar și uleiul și metalele grele din apă. În cele 16 ore, cât este capacitatea bateriilor solare, o dronă Waste Sharks poate aduna până la 160 de kilograme de deșeuri, înainte de a se întoarce la bază.

Waste Sharks, dronele care colectează plasticul de la suprafața apelor

De asemenea, mașinăriile de dimensiunile unui autovehicul obișnuit colectează și date despre adâncime, temperatură, dar și calitatea apei (pH, oxigen, amoniu, clorură, nitrați).

Cu zero emisii, dronele sunt suficient de mari pentru a fi văzute de nave, dar sunt și echipate cu un sistem de evitare a coliziunilor. Astfel, cu ajutorul tehnologiei cu laser de detectare a imaginilor, dronele identifică un obstacol și se pot opri sau pot da înapoi dacă obiectul se apropie, potrivit lui Oliver Cunningham, unul dintre co-fondatorii RanMarine.

f64.ro

„Dronele noastre sunt concepute să se miște prin sistemul de apă, chiar dacă asta înseamnă într-un anumit perimetru sau pe canalele unui oraș. Aceste drone sunt ultimul scut de apărare între oraș și ocean”, a declarat acesta.

Pe John Burt, profesor de biologie la Universitatea New York din Abu Dhabi, invenția olandezilor nu l-a convins în totalitate, spunând că dimensiunile ar putea să fie o problemă.

Waste Sharks, dronele care colectează plasticul de la suprafața apelor

„Cred că acestea sunt destul de mici și vor avea un impact minor. Dar sunt o dovadă că principiul funcționează și poate vor putea fi construite și utilizate la o scară mai mare”, a spus acesta.

O dronă Waste Shark care trebuie să fie controlată manual costă 17.000 de dolari, iar una autonomă, 23.000 de dolari. Inventate în 2016, acum dronele pot fi văzute nu numai în Rotterdam, dar și în Cape Town, Africa de Sud, Baltimore, Statele Unite, dar și în Dubai.

Ecocoast, o companie din Dubai care deține două astfel de drone, spune că le va folosi pentru a curăța apele din fața hotelurilor, municipalităților și autorităților care le sunt clienți. Deșeurile vor fi apoi reciclate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri