Numărul vulturilor codalbi din Delta Dunării a crescut de cel puțin trei ori în ultimii zece ani

Numărul vulturilor codalbi, specie periclitată la nivel internaţional, observaţi într-o zonă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, (RBDD) a crescut de cel puţin trei ori în ultimii zece ani, se arată într-o postare făcută publică vineri pe pagina de Facebook a Administraţiei RBDD. 

Trei cercetători de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDD) –  Mihai Marinov, Vasile Alexe şi Kiss J. Botond, au numărat joi 85 de vulturi codalbi şi au estimat că populaţia din heleşteul din Sarinasuf este de peste 100 de exemplare, după ce în urmă cu zece ani, după golirea acestui heleşteu, numărul codalbilor număraţi a fost de 24.

Estimăm că au fost peste 100 de codalbi în heleşteu şi zonele imediat învecinate, urmează să revenim pentru o nouă numărare a acestor păsări spectaculoase! Trebuie menţionat faptul că acum câteva zile colegul nostru Lucian Fasola-Mătăsaru ne-a informat, în cadrul proiectului, de un număr foarte mare de codalbi, 72„, se specifică în sursa amintită.

Potrivit acesteia, investigaţiile au fost realizate în cadrul proiectului „Revizuirea planului de management şi a regulamentului RBDD”, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă Revizuirea Planului de Management şi a regulamentului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, arie naturală protejată, sit Natura 2000, pentru creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii„, se mai arată în postarea cercetătorilor INCDDD.

Citește și: Vulturul codalb, monitorizat prin inelare pe teritoriul RBDD  

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri