Votul pe legea privind reducerea taxei pe ambalaje, amânat pentru legislativul viitor

Votul pentru adoptarea propunerii legislative prin care taxa pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ar urma să fie redusă de la 2 lei la 30 de bani pe kilogram a fost amânat din cauza lipsei de cvorum.

ambalaje

Comisia de mediu a dat un raport negativ, de respingere a acelei inițiative. El trebuia să intre la vot în Camera Deputaților, dar nu a mai apucat pentru că plenul nu a avut cvorum”, a declarat, pentru Green Report, Raul Pop, secretar de stat în cadul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Potrivit lui Geanin Şerban, directorul executiv al asociației organizațiilor de transfer de responsabilitate ECO – România, sunt șanse minime ca legea să treacă în actualul legilativ.

Camera Deputaților nu a anunțat un alt Plen. Teoretic, conform celor cu experiență, legea nu va trece cu actualul legislativ. Dacă comisia raportoare a respins proiectul eu cred că Plenul nu ar avea de ce să voteze altfel”, a declarat, pentru Green Report, Geanin Şerban.

Propunerea legislativă 420/2016 a fost adoptată de senatori, cu 54 de voturi pentru, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă.

Cea mai importantă modificare din propunerea legislativă 420/2016 vizează reducerea contribuției pe care operatorii economici trebuie să o achite către stat pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare a ambalajelor puse pe piață.

Contribuția rămâne la 2 lei pe kilogram

În prezent, ordonanța de urgență 196/2005, privind Fondul pentru mediu, prevede plata a 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeuri de ambalaje sau de anvelope uzate care ajunge la groapa de gunoi, deși ar fi trebuit colectat selectiv și valorificat. Prin nouă propunere legislativă, contribuția ar scădea la doar 0.30 de lei pe kilogram. Trebuie menționat că, în ambele cazuri, operatorii economici plătesc doar diferența dintre cantitățile de deșeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislația în vigoare, și cantitățile efectiv valorificate. De asemenea, potrivit propunerii, operatorii economici ar fi nevoiți să declare semestrial cantitățile de ambalaje puse pe piață, iar nu lunar, cum se întâmplă acum.

O altă modificare propusă i-ar scuti „în integralitate” pe operatorii economici care decid să predea responsabilitatea gestionării deșeurilor unor organizații autorizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Acum, legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje îi obligă pe generatorii de deșeuri să asigure îndeplinirea obligațiilor legale.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și-a exprimat dezacordul față de propunerile legislative adoptate de Senat prin Raul Pop, secretar de Stat în MMAP, a atras atențiaasupra impactului pe care acestea le-ar avea:

Prin sprijinirea agresivă a unei inițiative legislative iresponsabile, producătorii de deșeuri și ambalaje solicită direct anularea oricaror obligații cu privire la îndeplinirea țintelor de valorificare a propriilor ambalaje, fără niciun fel de considerație pentru costurile societale și de mediu. În opinia ministerului pe care îl reprezint, o astfel de fugă de responsabilitate din partea celor care stau chiar la baza întregului fenomen(prin sutele de mii de tone de ambalaje aruncate în piața din România) este de natură să saboteze toți pașii realizați până în prezent și, mai mult, să pericliteze tot sistemul de finanțare a colectarii selective și reciclării deșeurilor.

La începutul anului, producătorii și importatorii de bunuri ambalate au fost nevoiți să plătească la Fondul pentru Mediu o contribuție de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeuri de ambalaje nereciclate în 2015, raportat la ținta impusă de legislație. Situația a fost cauzată de depistarea unei fraude de 54 de milioane de euro, la organizațiile de transfer de responsabilitate, care au raportat fictiv reciclarea deșeurilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri