Vot covârșitor împotriva porumbului modificat genetic 1507

Un număr-record de țări ale Uniunii Europene, 19, printre care și România, a votat astăzi împotriva planului Comisiei de a permite cultivarea unui tip de porumb modificat genetic, cunoscut ca porumbul modificat genetic TE1507, produs de compania Pioneer, se arată într-un comunicat al Greenpeace România.

Greenpeace felicită votul exprimat astăzi de către statul român. Acesta este un pas important către o agricultură lipsită de riscurile pe care le prezintă organismele modificate genetic. De asemenea, decizia de astăzi trebuie să fie un semnal pentru industria agricolă și pentru companiile care trebuie să vină cu soluții reale pentru o agricultură sustenabilă”, a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.

În urma dezbaterii de astăzi 19 țări au votat împotriva aprobării porumbului 1507, votul României fiind alături de cel al Franței, Austriei, Poloniei, Bulgariei, Ungariei. Doar 5 țări au votat pentru introducerea noii culturi modificate genetic: Irlanda, Spania, Finlanda, Estonia și Suedia, iar patru țări s-au abținut de la vot.

Comisia nu poate ignora îngrijorările din partea mediului științific, politic și legal, exprimate de o mare majoritate a țărilor membre, de două treimi dintre membrii Parlamentului European și susținute de majoritatea cetățenilor UE. Curtea Europeană de Justiție cel mai probabil ar respinge o eventuală autorizare a acestei plante, așa cum a făcut cu cea mai recentă aprobare a Comisiei pentru cartoful modificat genetic, Amflora. Comisia trebuie să învețe din greșelile sale și să nu mai încalce regulile care ajută la menținerea siguranței culturilor din Europa”, potrivit lui  Marco Contiero, directorul Greenpeace EU pentru politici agricole

Porumbul 1507 este proiectat să producă o toxină numită Bt, care este toxică care acționează împotriva dăunătorilor. Din 2011, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a subliniat în mod repetat impactul toxinei eliberate în mediu de către porumbul 1507 asupra unor polenizatori importanți, cum ar fi fluturii și moliile și a avertizat asupra lacunelor în ceea ce privește evaluarea efectelor porumbului 1507, potrivit Greenpeace România.

Acest tip de porumb, produs de compania agrochimică americană DuPont Pioneer, este de asemenea proiectat astfel încât să reziste la glufosinatul de amoniu, a cărui folosință va fi interzisă oricum în UE, începând cu 2017, din cauza toxicității sale.

În prezent singura plantă modificată genetic cultivată în Uniunea Europeană este porumbul MON810, produs de compania agrochimică Monsanto.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri