O echipă de cercetători americani a creat o vopsea albă care reflectă atât razele soarelui, cât și căldura. Testat în deșertul Arizona, produsul lor a reușit să reducă temperatura cu 6 grade Celsius.
Toate orașele mari din lume experimentează efectele căldurii insulei urbane, așa cum se numesc temperaturile ridicate din orașe. Deși unele localități au încercat să găsească metode împotriva căldurii, cum ar fi ziua fără mașini în Madrid sau tentativa New York-ului de a vopsi acoperișurile în alb, temperaturile au rămas tot ridicate.
Acum, oamenii de știință de la Universitatea din Columbia au creat o vopsea care are capacitatea să reflecte atât razele soarelui, cât și căldura. Acesta este diferită de vopseaua obișnuită prin faptul că cercetătorii au înlocuit pigmentul cu goluri de aer (de obicei, pigmentul din vopseaua albă este cel care absoarbe razele UV). Astfel, polimerul cu structură poroasă poate să reflecte chiar și 96% din razele soarelui.
„Este un moment crucial să dezvoltăm soluții promițătoare pentru o umanitate durabilă”, a declarat autorul studiului, Yuan Yang. „Anul aceasta am asistat la valuri de căldură și recorduri de temperatură în America de Nord, Europa, Asia și Australia. Este vital să găsim soluții pentru aceste schimbări climatice și suntem foarte încântați să lucrăm la această nouă tehnologie care i se adresează”.
Efectul pe care îl are vopseaua inventată de cercetători este răcirea imediată a spațiului care a fost vopsit (acoperișuri, clădiri, rezervoare de apă, autovehicule, ba chiar și străzi. Noul produs a fost testat în deșertul din Arizona, unde a reușit să reducă temperatura cu 6 grade Celsius, dar și într-un mediu tropical, în Bangladesh, unde termometrul a arătat cu 3 grade mai puțin.
„Faptul că răcirea a avut loc atât în deșert, cât și în zone cu climă tropicală, fără niciun fel de protecție termică, demonstrează utilitatea produsului oriunde este nevoie de scăderea temperaturilor”, a mai transmis Yang.
O altă reușită a echipei a fost adăugarea culorilor în vopsea, ținând cont de faptul că pigmentul e cel care atrage razele UV. Mai mult, grupul a luat în calcul problemele de mediu pe care le-ar putea crea acest polimer, și au ajuns la concluzia că produsul poate fi creat astfel încât să fie reciclabil și funcțional la temperaturi ridicate.
Însă co-autorul studiului, Jyotirmoy Mandal, spune că efectele la nivelul unui oraș întreg nu se vor vedea dacă vor fi vopsite numai câteva acoperișuri, ici, colo.
„Este necesară implementarea la scară largă, pe mai multe clădiri, și aș spune că necesită implicarea politicilor publice și cercurilor industriale”, a transmis acesta.
Altele opțiuni pentru răcirea orașelor includ construirea clădirilor astfel încât aerul să circule mai bine, adăugarea foliilor care să blocheze căldura să treacă prin geamuri și crearea aparatelor de aer condiționat mult mai eficiente. Echipa de cercetători de la Universitatea din Columbia speră ca invenția lor să fie adăugată pe listă.