Începând cu 1 ianuarie 2017, consumatorii români ar putea să plătească cu 5 lei mai mult prețul certificatelor verzi, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, postat pe pagina de internet a Ministerului Energiei.
Principalele schimbări preconizate se referă la (…) estimarea valorii medii a impactului la consumatorul final pentru anul 2017 la 47 RON/MWh -comparativ cu 42 RON/MWh în 2016 și care potrivit calculelor efectuate în cadrul unui studiu independent va fi valoarea maximă pe toată perioada de valabilitate a schemei. Trendul impactului la consumator este descendent pe perioada de valabilitate a schemei suport, în condițiile în care există un surplus de certificate în piața de CV până la închiderea schemei de sprijin, în anul 2031″, se arată în nota de fundamentare a proiectului, aflată de asemenea pe pagina de internat a instituției.
Totodată, documentul prevede ca pentru perioada 2017 – 31 decembrie 2031, valoarea de tranzacționare a certificatelor verzi să se încadreze între o valoare minimă de tranzacționare de 25 euro/certificatși una maximă de 35 euro/certificat.
În prezent limita miniă este de 27 de euro, iar cea maximă de 55 de euro.
De asemenea, furnizorii, precum și producătorii care nu realizează cota obligatorie anuală sunt obligați să plătească contravaloarea certificatelor verzi neachiziționate Administrației Fondului pentru Mediu la valoarea de 70 euro pentru fiecare certificat neachiziționat, calculată în lei la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Națională a României pentru anul precedent.
Ministerul Energiei propune introducerea unei prevederi prin care se va asigura un efort maxim în factura consumatorului de 11,1 Euro/MWh.
Pentru a asigura menținerea acestui efort se propune ca la momentul regularizării cotei de achizitie de CV să se aibă în vedere ca impactul în factură să nu fie mai mare de 11,1 Euro/MWh consumat. Astfel, în măsura în care la regularizare, ANRE constată că impactul la consumatorul final este mai mare decât pragul maxim menționat, autoritatea recalculează cota în sensul diminuării acesteia, iar numărul de CV ce constituie obligația de achiziție a furnizorului se va recalcula conform noii cote diminuate. Această măsură, împreună cu cea de modificare a prețului minim și maxim, vor limita apariția tranzacționării la prețul maxim al CV, diminuând posibilitatea creșterii efortului la consumatorul final, se arată în documentul Ministerului Energiei.