Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) acordă prin noul PNDR o mare importanță dezvoltării agriculturii ecologice, inclusiv procesării materiei prime care, deocamdată, pleacă la export, a declarat, pentru Green Report, Virgil Găman, secretar general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Îi sprijinim pe fermierii care încearcă să integreze producția bio, li se acordă un punctaj suplimentar, iar prin viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală, vor primi subvenții suplimentare toți fermierii care își vor face unități de procesare. Plusvaloarea trebuie să rămână la fermieri, să nu mai exportăm materia primă care se întoarce pe rafturile magazinelor sub formă de produse cu prețuri mari”, a declarat Virgil Laurențiu Găman 9foto).
Potrivit lui Virgil Găman, din 2007 producția bio, în România, înregistrează annual o creștere de 23%, iar fermierii pot fi stimulați să cultive bio prin subvențiile acordate pentru reconversia terenurilor.
Procesarea, o problemă pentru operatorii bio
În România, numărul producătorilor înregistrați în agricultură ecologică era, în primele șase luni din 2012 de 20.350. Însă, procesatorii ecologici reprezintă circa 1% din numărul total de operatori înregistrați în sistemul de agricultură ecologică, potrivit lui Daniel Botanoiu, doctor în agronomie și secretar de stat în MADR.
Din datele deținute de MADR , în 2012, numărul fabricilor procesatoare a fost de 107, iar procesatorii reprezintă circa 1% din numărul total de operatori înregistrați în sistemul de agricultură ecologică. Sprijinul adresat investițiilor va viza atât modernizarea fermelor, cât și procesarea produselor agricole, în cadrul acestor măsuri fiind prioritizate proiectele implementate de operatorii din agricultură ecologică. Totodată, în perspectiva aprobării unui subprogram pentru zona montană, agricultura ecologică va fi un sector vizat, datorită existenței condițiilor favorabile pentru desfășurarea acesteia în zona de munte. În plus, se are în vedere susținerea financiară a unităților de procesare aflate în zona montană, care urmăresc obținerea produselor cu semne de calitate și produse eco”, a explicat, pentru Green Report, Daniel Botănoiu.
Circa 70% – 80% din producția de materie primă certificată ecologic este exportată anual în țări precum Germania, Franța, Austria, Italia, Elveția, Japonia, Canada și China. Cele mai căutate produse certificate ecologic pe piața externă sunt mierea și produsele apicole, fructele de pădure, cerealele și oleaginoasele, dar și vinul obținut din struguri ecologici.
Pentru promovarea produselor agricole ecologice românești pe piața internă și în țările terțe, MADR împreună cu APIA, implementează schema de sprijin specific, care se adresează asociațiilor profesionale și interprofesionale reprezentative la nivel național.
Susținerea acțiunilor de informare și promovare a produselor agricole constituie un instrument al PAC, cofinanțat din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) și cel național, prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 3/2008.