Vinului nu-i prieste ca globul se-ncalzeste

Incalzirea globala ar putea afecta calitatea vinului din zonele calde, cele mai amenintate fiind Europa de Sud si California, spun expertii din domeniul vinificatiei, participanti la un colocviu organizat la Dijon. Daca incalzirea glo – bala este de ajutor productiei de vin pe termen scurt, pe termen mediu si lung clima calda s-ar putea dovedi un adversar pentru tarile producatoare de vin situate in zone calde, precum sudul Europei.

Bernard Seguin, reprezentant al Institutului Francez de Cercetare in Agronomie, a precizat ca recoltele din nordul Frantei au profitat de pe urma caniculei care a afectat Europa in 2003, insa podgoriile din sudul tarii au suferit. In California, care a devenit in ultimii ani un reper pe harta mondiala a vinului, doar in zonele costiere se va mai putea face vin pana la nivelul anului 2100, sustin specialistii. Una dintre solutiile gasite de expertii viticoli este plan tarea vitei-de-vie mai aproape de sol, pentru captarea umiditatii acestuia, precum si dezvoltarea sistemelor de irigatie.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri