Vinul rosu si vinul alb s-au demodat. Industria viticola din Franta trece pe vin verde, ca urmare a unui proiect de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Bordeaux Wine Council (CIVB) a anuntat ca isi propune sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 15% in urmatorii cinci ani si cu 75% pana in 2050, informeaza Earth Times.
"Acestea sunt obiective foarte realiste si stim ce trebuie sa facem", a declarat Muriel Barthe, reprezentant al CIVB.
Tintele au fost anuntate la inceputul saptamanii dupa o evaluare care a scos la iveala faptul ca producatorii de vin din Bordeaux sunt responsabili pentru 200.000 de tone de gaze cu efect de sera pe an.
Principalele cauze ale amprentei foarte mari asupra mediului sunt sticlele, care produc 48% din emisii, si transportul celebrelor vinuri de Bordeaux in toata lumea, responsabil pentru aproximativ 18% din emisii. Printre alti factori se numara calatoriile producatorilor de vin in scopul promovarii produselor si turistii care viziteaza regiunea.
Printre solutiile propuse se afla utilizarea de sticle mai usoare, folosirea cailor ferate si transportului maritim, dar si reducerea cosumului de fertilizatori.