“Inca lucram la Stategia minierea, insa industria miniera trebuie sa stea la baza dezvoltarii oricarui tip de societate”, a declarat Sorin Gaman, director general al Directiei Generale pentru Resurse Minerale din Ministerul Economiei. Aceasta strategie, pentru perioada 2008 – 2020 prevede asigurarea necesarului de carbune pentru sectorul energetic din productie interna pentru realizarea unui procent de 36% in balanta energetica a Romaniei.
Potrivit Raportului de monitorizare al pietei de energie electrica pentru 2010 al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ponderea energie electrice produse din carbune era deja de 32,74%, in timp ce emisiile medii de CO2 eliberate de aceasta sursa de energie s-au ridicat la 966 g/kWh.
Crestere de 19% a productie din termocentrale, in primele sapte luni ale anului
De asemenea, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, productia din termocentrale, in perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2011, a fost de 18.399,1 milioane KWh in crestere cu 2.921,9 milioane KWh (+18,9%), fata de perioada similara a anului trecut. Conform aceleasi surse, productia din hidrocentrale a fost de 10.641,3 milioane KWh in scadere cu 1.013,6 milioane kWh (-8,7%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 6.672,7 milioane KWh in crestere cu 234,9 milioane kWh (+3,6%).
Comasarea termocentralelor in doua complexuri energetice
Guvernul Romaniei a decis sa comaseze in Complexele Oltenia si Hunedoara termocentrale, minele de carbune viabile ale Companiei Nationale a Huilei (CNH) si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).Astfel, in componenta Complexului Oltenia vor SNLO si termocentralele Craiova, Turceni si Rovinari, iar in Complexul Hunedoara vor intra termocentralele Paroseni, Mintia si minele considerate viabile ale CNH.
Initial Guvernul dorea comasarea producatorilor de energie si carbune in doua societati nationale, Electra si Hidroenergetica, insa proiectul aprobat in 2009 a fost blocat in instanta de catre Fondul Propietatea, care detine actiuni la mai multe societati care ar fi urmat sa intre in acest plan de reorganizare al sistemului energetic.
"CSAT va fi informat, in urmatoarea sedinta, ca Guvernul renunta la Electra si Hidroenergetica, iar proiectul de restructurare a sectorului energetic si minier va viza infiintarea Complexurilor Oltenia si Hunedoara", a spus directorul general al CNH, Constantin Jujan.
Trei mine de huila inchise din 2018, restul scoase la vanzare
Ministerul Economiei a anuntat ca Guvernul a aprobat memorandumul legat de masurile de reorganizare a CNH Petrosani, prin care activele viabile vor fi separate de cele neviabile. Astfel, activele neviabile, minele Petrila, Paroseni si Uricani, care aceeseaza ajutorul de stat notificat la Comisia Europeana de Guvernul Romaniei isi vor continua activitatea pana in 2018.
Activele viabile vor cuprinde minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, Unitatea de Exploatare si Preparare a Carbunelui, Statia Miniera de Salvare si partea administrativa a companiei.
Planul de restructurare a CNH vizeaza concedierea a 900 de salariati din totalul de 8.660 de angajati ai societatii, pana la 1 octombrie. Patru dintre cele sapte mine de carbune ale CNH, considerate viabile, vor continua sa functioneze. Jujan a adaugat ca minele nerentabile ale CNH vor fi transferate in patrimoniul termocentralei Paroseni, pentru care livreaza in prezent carbune. De asemenea, minele rentabile vor fi scoase la vanzare.
"Cele patru mine rentabile vor fi scoase la vanzare ca active si nu vor fi integrate direct in viitorul complex energetic pentru a nu intra cu datorii. Toate aceste datorii vor ramane la CNH, care dupa aceea va intra in insolventa", a precizat Jujan. "Cele patru mine viabile au un cost de productie de 224 lei pe tona. Celelalte trei produc la 287 lei pe tona si sunt nerentabile. Din aceastea din urma vor pleca 900 de angajati, pana la 1 octombrie", a mai spus acesta.
CNH livreaza carbune doar catre termocentralele Mintia si Paroseni, care asigura aproape 6% din consumul national de energie electrica.
Vimetco si Enel interesate de constructia termocentralei de la Rovinari
De asemenea, doi giganti, Vimetco, actionarul majoritar al Alro Slatina si Enel s-au aratat interesati de a participa la constructia termocentralei de 500 MW, in valore de 750 milioane de euro, de la Complexul Energetic Rovinari. Aceste companii au depus deja ofertele pentru a participa la infiintarea societatii mixte, potrivit directorului general al Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea, in cadrul unei conferinte.
"Ofertele se vor deschide in 30 septembrie si se va alege potentialul investitor in bazinul Rovinari pentru o centrala electrica de 500 MW. Termenul initial era 18 august, dar doi ofertanti au cerut prelungirea termenului. Sunt cinci ofertanti, avem semnale de la toti ca vor participa la deschiderea ofertelor. Este vorba de Alro Slatina, Vimetco, Enel din Italia si doua firme din China", a afirmat Trotea.
Investitorul a carui oferta va fi aleasa va trebui sa asigure partea financiara, in timp ce compania de stat va participa cu active. Lucrarile ar urma sa fie finalizate la 31 decembrie 2014.
Rezerve de carbune arhisuficiente
Potrivit datelor prezentate de Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Romania are in evidenta 3.900 milioane tone de carbune in 299 de zacaminte aflate in evidenta, din care 43 se afla in exploatare. De asemenea, ANRM a acordat 53 de licente de exploatare si 10 licente de explorare.
Foto: teeic.anl.gov, realitatea.net