O nouă lucrare academică atrage atenția că unele specii comune nu pot ține pasul, din punctul de vedere al adaptării, cu schimbările climatice. Populaţiile de căprioare, o anumită specie de vrabie, garia (Alca torda) şi coţofana se află pe această listă. Studiul nu a analizat și speciile aflate deja în pericol de dispariție.
Potrivit unei analize a 10.090 de rezumate ale unor articole ştiinţifice şi a datelor din 71 de studii publicate referitoare la 17 specii din 13 ţări, care evaluează răspunsurile animalelor la schimbările climatice, viteza schimbărilor climatice depășește capacitatea multor animale de a se adapta. Cercetătorii atrag atenția că aceste concluzii se aplică inclusiv speciilor comune, cum ar fi vrăbii, coțofene și căprioare.
„Probabilitatea ca niciuna din speciile studiate să nu se afle în pericol este practic zero”, transmit autorii lucrării.
Aceștia au menționat că sute de mii de specii nu au fost acoperite de studiu și că problemele în ce privește adaptarea la schimbările climatice ar putea fi mult mai mari în cazul vietăților aflate deja în pericol de dispariție.
„Personal, cred că studiul este alarmant. Speciile tind să se adapteze la schimbările de mediu, dar nu o pot face suficient de repede astfel încât populațiile să fie durabile. Schimbările climatice au cauzat deja distrugeri ireversibile biodiversității, așa cum a arătat studiul de față. Faptul că speciile se luptă să se adapteze la rata actuală a schimbărilor climatice înseamnă că trebuie să luăm măsuri imediat pentru a le stopa sau măcar să reducem frecvența lor”, a spus autoarea principală a studiului, Viktoriia Radchuk, de la Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) din Germania, potrivit The Guardian.
Lucrări academice anterioare au arătat că speciile răspund la temperaturile în creștere programând mai devreme evenimente biologice precum depunerea ouălor, la păsări, înmugurirea plantelor și zborul insectelor. Însă, analiza publicată în revista Nature Communications sugerează că anumite momente din ciclul vieţii (fenologie), precum migraţia şi reproducerea, sunt nesincronizate cu condiţiile climatice actuale.
Populaţiile de căprioare, o anumită specie de vrabie, garia şi coţofană – care trăiesc în Europa – se află printre vieţuitoarele aflate în pericol.
„Speciile pot rămâne în habitatul lor, afectat de încălzirea globală, atâta timp cât se pot adapta suficient de rapid pentru a face faţă schimbărilor climatice”, a precizat coautorul studiului, Steven Beissinger, profesor la Universitatea din California Berkeley.
„Lucru puţin probabil întrucât chiar şi populaţiile care trec prin schimbări adaptative realizează acest lucru într-un ritm care nu le garantează persistenţa”, a menţionat un alt autor al studiului, Alexandre Courtiolm, din cadrul Leibniz-IZW.
Cercetătorii speră că analiza lor, precum şi datele colectate vor stimula studii viitoare în ceea ce priveşte rezistenţa speciilor în contexul încălzirii globale.
Oamenii de ştiinţă nutresc speranţe că studiul lor va contribuie la un realizarea uni cadru predictiv mai bun pentru deciziile viitoare din domeniul conservării speciilor.