Oamenii de știintă spanioli au dezvoltat primul polimer din lume care se poate repara singur. Supranumit „Terminator„, după robotul din filmul cu același nume, polimerul ar putea fi folosit pentru fabricarea unor obiecte mult mai rezistente pentru uzura de zi cu zi. Acest lucru ar putea reduce considerabil cantitatea de produse sparte trimise la groapa de gunoi.
Testele arată că materialul plastic se poate reface aproape complet atunci când două piese sunt presate împreună pentru doar două ore. După lipire, plasticul poate fi manipulat fără să se rupă. Polimerul ar putea fi adăugat la elementele din plastic folosite pentru construcția automobilelor, caselor și a aparaturii electronice. Având în vedere că materialul este extrem de moale, cercetatorii lucrează la dezvoltarea unei versiuni mai rezistente care ar putea avea aplicații industriale.
Compuși similari au mai fost folosiți pentru a crea piele artificială sau materiale textile impermeabile cu capacitatea de a se reface atunci când erau afectate, dar toate încercările anterioare au avut nevoie de intervenții externe pentru a începe procesul de regenerare.
Citește și:
Metodă revoluționară care exclude apa din procesul de reciclare a plasticului uzat
Plastic biodegradabil obținut din tulpini de pătrunjel și spanac
Plasticul care se degradează în trei ore
Tetra Pak lansează primul ambalaj din industrie, realizat din plante