VIDEO În România, aproximativ 1.500 de tone de medicamente ajung la gunoi

Cu toţii avem prin casă medicamente, unguente, siropuri, dispozitive medicale sau alte produse de îngrijire personală pe care nu le mai folosim, din diverse motive au expirat  au ambalajele deteriorate sau pur şi simplu nu ne mai sunt necesare. Din păcate, nefiind conştienţi de pericol sau poate doar din comoditate, majoritatea oamenilor le aruncă direct la gunoi, la chiuvetă sau la toaletă. Un astfel de gest nu doar că este nociv pentru mediu şi pentru sănătate, dar este şi ilegal.

Din păcate, în România nu există statistici concrete cu privire la acest fenomen îngrijorător. Dar dacă facem o comparaţie cu alte ţări europene, mult mai riguroase şi cu legislaţie clară menită să diminueze considerabil această situaţie, se estimează că în România aproximativ 1.500 de tone de medicamente ajung în fiecare an pe gropile de gunoi sau în reţeaua publică de canalizare.

În Franţa se fac de ani buni paşi pentru diminuarea considerabilă a acestui fenomen, cu rezultate vizibile. Guvernul francez a înfiinţat Cyclamed, o fundaţie care are ca scop colectarea medicamentelor expirate de la populaţie, prin intermediul farmaciilor.

Green Report Shop Produse ECO

Anul trecut, 80% dintre francezi declară că au colectat şi au predat în farmacii medicamentele pe care nu le utilizează, conform Cyclamed. Cantităţile colectate în 2016 au fost de circa 12.000 tone, echivalentul a 181 grame pe locuitor. Mai mult, acestea sunt valorificate în scop energetic, asigurând iluminarea şi încălzirea pentru aproximativ 7.000 de locuinţe. Toate aceste realizări au fost posibile şi datorită unor campanii consistente de educare şi informare, scopul final fiind transformarea acestui gest, iniţial inconfortabil, într-unul reflex.

În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. De asemenea, în SUA există reglementări precise, mai ales în contextul îngrijorător în care geologii au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase.

Medicamentele sunt produse chimice, scopul lor fiind de a ne proteja sau de a vindeca afecțiuni. Medicamentele devin factori de risc atât pentru oameni, cât și pentru mediu atunci când, la finalul ciclului lor de ”viață”, nu sunt gestionate corespunzător. Trebuie să ne facem un obicei din a depune la cea mai apropiată farmacie medicamentele din casă care au expirat sau pe care nu le mai folosim – exact așa cum depunem bateriile consumate la intrarea în supermarketuri. Dar pentru a reuşi o schimbare de mentalitate şi de comportament sunt necesare două condiţii: o legislaţie specifică şi completă, cu prevederi clare de responsabilităţi şi o campanie puternică de informare şi conştientizare. Sperăm ca autorităţile să acorde pe viitor mai multă atenţie acestui subiect şi să asigure cadrul de acţiune pentru cetăţeni”, a declarat, pentru Green Report, Cosmin Mănăilă, Director Reglementări Stericycle România.

Legislația incompletă, un pericol pentru sănătate și mediu

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014, această categorie de produse trebuie dusă în mod obligatoriu la farmacii, care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea acestora prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiţii de siguranţă.

Pe de altă parte, legea nu este completă şi nici specifică, întrucât nu este clar cine trebuie să plătească toate aceste proceduri, care sunt eventualele amenzi şi cine este până la urmă responsabil. Sunt farmacii care au contracte cu firme specializate în eliminarea deşeurilor periculoase și dispun de un sistem de preluare a medicamentelor expirate de la populație pus la punct, însă multe nu au. În consecinţă, acestea sunt în situația de a refuza persoanele cu spirit eco-civic.

Incinerarea, singura metodă permisă în Uniunea Europeană pentru eliminarea medicamentelor inutilizabile

 

Potrivit Stericycle România, incinerarea este singura metodă permisă în Uniunea Europeană pentru eliminarea deşeurilor anatomopatologice, a substanţelor cu regim special (citotoxice/citostatice) şi a medicamentelor inutilizabile.

Sistemele automate de filtrare, neutralizare şi monitorizare a gazelor cu care sunt dotate instalaţiile moderne de incinerare previn poluarea, asigurând protecţia mediului şi sănătatea umană. De asemenea, incinerarea previne posibila contaminare a pânzei de apă freatică.

spot_img

Ultimele știri