VIDEO O nouă navă spațială cu vele solare va intra în teste

Renumitul fizician și astronom Carl Sagan a explicat în 1976, la The Tonight Show, o nouă metodă de deplasare în spațiu. Folosind o tehnică numită navigație solară, Sagan a descris o ambarcațiune care folosește o planșă reflectorizantă de mari dimensiuni și care funcționează exact ca o barcă cu pânze, exploatând radiațiile de la soare pentru a călători în jurul sistemului nostru solar. Bill Nye „the Science Guy” a preluat ștafeta de la Sagan și acum, după aproape 40 de ani, o nouă navă spațială cu navigație solară e pe cale să aibă primul zbor de test, informează Inhabitat.com.

LightSail-Planetary-Foundation

LightSail, un proiect cu finanțare privată, este creația The Planetary Society (Societatea Planetară), un grup non-profit fondat de Carl Sagan și alți astronomi, condus în prezent de Bill Nye. Scopul proiectului e să demonstreze potențialul navigației solare ca o metodă mai rapidă și mai ieftină de propulsie în spațiu – în comparație cu rachetele chimice – cu ajutorul a două nave spațiale mici, construite de Stellar Exploration Inc.

LightSail e conceput să fie lansat sub forma a trei module, denumite CubeSats, fiecare cu o dimensiune totală de 30 x 10 x 10 centimetri. Acestea dispun de panouri solare de-a lungul laturilor lor. Odată ajunsă în spațiu, nava LightSail își va desface cele patru brațe care desfășoară patru vele din Mylar mari, triunghiulare. Fiecare velă are o grosime de doar 4.5 microni.

În timp ce lumina se reflectă într-o velă, cea mai mare parte a impulsului său e transferat, împingând pe velă. Accelerația rezultată este mică, dar continuă. Spre deosebire de rachetele chimice care oferă scurte explozii de împingere, velele solare au tracțiune continuă și pot atinge viteze mai mari în timp.

Primul test va avea loc la sfârșitul lunii mai, când LightSail va fi dus pe orbită cu ajutorul unei rachete Atlas V. Conform informațiilor oferite de Societatea Planetară, de această dată nu vor zbura suficient de sus deasupra atmosferei Pământului pentru navigație solară, dar vor testa secvența de desfășurare a velelor și vor face niște fotografii. Dacă totul merge bine la acest test, urmează ca LightSail să fie cuplată la bordul unei rachete Falcon Heavy, pentru o testare completă a tehnologiei.

Întregul program va avea un cost estimativ de 4,5 milioane de dolari – o sumă mică în lumea explorării spațiului – evitând în același timp nevoia de combustibili nesustenabili.

Sursă foto&video: The Planetary Society

 

Mai citește și:

VIDEO AIRPod, automobilul care merge cu aer comprimat

Tesla a lansat bateriile care stochează energia solară

Fotosinteza artificială transformă dioxidul de carbon în combustibil

 

spot_img

Ultimele știri