VIDEO O dronă ar putea să planteze un miliard de copaci pe an

Lumea arde sau taie aproximativ 26 de miliarde de copaci pe an, dar replantează în jur de 15 miliarde de copaci. Poți vedea cu ușurință deficitul. În momentul de față, nu plantăm copaci suficient de repede pentru a combate defrișările, și asta reprezintă o problemă cu implicații majore pentru schimbările climatice. Lauren Fletcher vrea să se folosească de tehnologia dronelor, ca să automatizeze procesul de plantare. BioCarbon Engineering, compania înființată de Fletcher, intenționează să semene până la un miliard de copaci pe an, fără ca măcar să atingă solul, informează Fastcoexist.com.

Foto: https://www.flickr.com/photos/lorenkerns/
Foto: https://www.flickr.com/photos/lorenkerns/

Singurul fel în care putem rezolva aceste probleme vechi e prin folosirea tehnicilor care nu ne erau la îndemână până de curând, doar așa putem întâmpina amploarea problemei, crede Fletcher.

Mai întâi de toate, drona BioCarbon zboară deasupra unei zone, cartografiază nivelul de împădurire și raportează potențialul de restaurare. Apoi, vehiculul aerian coboară la 2-3 metri deasupra pământului și trage cu niște păstăi de semințe la o viteză suficient de mare cât să pătrundă în suprafața solului. Semințele sunt pregerminate și acoperite cu un hidrogel nutritiv, ca să aibă șanse mai mari să se prindă.

Fletcher nu spune că metoda e mai bună decât plantarea manuală, dar e mai ieftină. El estimează că drona poate planta 10 semințe pe minut. Cu ajutorul a doi operatori care manevrează mai multe drone, ar fi posibil să planteze 36.000 de copaci într-o singură zi, iar felul ăsta de plantare s-ar ridica la doar 15 procente din costul necesar metodelor tradiționale, estimează  Fletcher.

3044235-inline-i-1-this-drone-startup-has-an-ambitious-crazy-plan-to-plant-one-billion-trees-a-year

Compania BioCarbon, care se află în Marea Britanie, a câștigat anul trecut un premiu oferit de Fondația Skoll, iar recent și-a prezentat prototipul în cadrul competiției Drones for Good (drone pentru bine), din Emiratele Arabe Unite. Compania speră să aibă un produs complet funcțional până la sfârșitul verii.

Fletcher, inginer de meserie, a lucrat 20 de ani la NASA, înainte să înființeze BioCarbon Engineering. Acum locuiește în Oxford, Anglia, cu colegii lui din diferite țări. El plănuiește să colaboreze cu companii forestiere, cu organizații non-profit și cu guvernele din întreaga lume.

Rămâne de văzut dacă metoda de plantare cu ajutorul dronelor va funcționa și în sălbăticie, unde s-ar putea să apară probleme legat de creșterea semințelor plantate. Dar cu siguranță e nevoie de plantarea a cât mai mulți copaci, iar în locuri îndepărtate, fertile, unde oamenii ajung rar, s-ar putea ca dronele să facă o treabă bună.

Sursă video: Vimeo.com

Mai citește și:

Fundația Carpathia a cumpărat mii de hectare de pădure în Munții Făgăraș pentru a le salva de la tăiere

Înscrierile deschise la Crosul Pădurii, competiția care împădurește sudul țării

Liber la drujbă în Coșava Mică. 700 de hectare de pădure virgină, scoase din pix de pe lista UNESCO

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri