De Ziua Mondială a Bicicletei, voluntarii Greenpeace România au testat cât de prietenos și sigur este mersul cu bicicletă din Piața Victoriei până la Primăria Municipiului București. Aceștia cer construirea a 100 de kilometri de piste în Capitală, până în 2022.
Greenpeace România a vrut să atragă atenția astăzi, de Ziua Mondială a Bicicletei, asupra infrastructurii deficitare pentru bicicliști în București.
„În București sunt peste 1800 km de străzi, însă lungimea pistelor de biciclete nu depășește 20 km. Mai mult, acestea nu sunt conectate, sunt construite la standarde diferite, iar unele dintre ele sunt reale pericole, atât pentru bicicliști cât și pentru pietoni”, a declarat Alin Tănase, coordonatorul campaniei de mobilitate Greenpeace România
Voluntarii Greenpeace au vrut să testeze cât de prietenos și sigur este mersul cu bicicletă în Capitală. Aceștia s-au strecurat, pe biciclete, printre automobile și pietoni, au ocolit mașinile staționate pe pista pentru bicicliști, au urcat cu roțile pe borduri. La finalul călătoriei, în fața Primăriei Municipiului București, i-au transmis primarului capitalei, Nicușor Dan, cele 10 soluții Greenpeace pentru reducerea poluării, propuneri susținute de peste 15.000 de oameni.
Ponderea mersului cu bicicleta în deplasările zilnice din București este de doar 1%, iar cea a mersului pe jos este de 15%. În schimb, aproximativ 50% dintre deplasările zilnice din București sunt efectuate cu vehicule private, arată ONG-ul.
„Bucureștiul este un oraș poluat și arogant cu distribuția spațiului. De la aroganța benzilor de mașină foarte largi și numeroase pe marile bulevarde, la lipsa infrastructurii pentru bicicletă și la trotuarele foarte înguste, chiar și pentru unul sau două persoane”, explică reprezentanții Greenpeace.
„În contextul în care Bucureștiul este una dintre cele mai poluate și congestionate capitale europene, avem nevoie de o adevărată revoluție în sistemul de transport. Toată lumea trebuie să aibă acces la un sistem de mobilitate curat, decarbonizat, durabil, sigur și universal, accesibil tuturor, și care să favorizeze conexiunea dintre comunități și natură. Mersul cu bicicleta este sănătos pentru oameni și planetă și trebuie sa fie parte din soluție. Avem dreptul la un oraș verde, cu piste de biciclete de calitate și acces ușor la spații verzi și natură”, a mai transmis organizația.
Mersul pe bicicletă nu ajută doar ciclistul – să fie sănătos și mobil -, dar ajută și țara care încurajează transportul alternativ. În 2018, beneficiile ciclismului, care merg dincolo de sănătate, erau estimate la 150 de miliarde de euro pe an, la nivel mondial. Spre comparație, transportul motorizat a cauzat pierderi de 800 de miliarde de euro pe an.
Invitat la dezbaterea „More cycling for a greener recovery”, organizată de Asociaţia Green Revolution, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a susținut că, înainte de a realiza piste de biciclete în Bucureşti, sunt necesare investiţii pentru dezvoltarea transportului public.