VIDEO. Acest iaht poate colecta până la 3 tone de deşeuri pe oră

Un navigator francez și echipa sa au proiectat un iaht despre care spune că poate aduna deșeurile din plastic din ape, care apoi sunt transformate în combustibil necesar pentru alimentarea navei.

Yvan Bourgnon și-a construit cariera de navigator de competiție în jurul lumii timp de 20 de ani. De-a lungul anilor, spune el, întâlnirile sale cu covoare plutitoare de gunoaie au devenit din ce în ce mai frecvente. Acest lucru i-a inspirat noua sa aventură: Manta, un catamaran hibrid lung de 56 de metri propulsat de o combinație de vele de înaltă tehnologie și motoare electrice.

În acest moment, vasul există doar pe planșa de desen, dar Bourgnon și echipa sa speră să îl transforme într-un prototip funcțional care să poată fi lansat în 2024.

În timp ce barca se deplasează pe apă, benzi transportoare vor aduna deșeurile, le vor sorta, apoi le vor introduce într-un arzător. Acesta va topi plasticul, producând gaz care va acționa o turbină care, la rândul său, va genera electricitate pentru sistemele de pe vas.

Potrivit lui Bourgnon, această energie, împreună cu celulele solare și turbinele eoliene amplasate pe puntea vasului, vor face ca vasul să fie 70% autosuficient din punct de vedere energetic.

Conceptul Mantra este foarte eficient, fiind capabil să adune 20 de milioane de kilograme de gunoi în fiecare an. O flotă de 400 de astfel de ambarcațiuni ar putea înghiți o treime din deșeurile de plastic care distrug oceanele, potrivit directorului de proiect Yvan Bourgon.

El a precizat că și estimările conservatoare prevăd că, până în 2060, vor exista de trei ori mai multe deșeuri în mare decât în prezent.

„Să-ți încrucișezi brațele și să spui ‘Nu, nu vom face nimic, vom lăsa totul baltă, ne vom concentra pe uscat, vom lăsa deșeurile în ocean‘, este total iresponsabil”, a spus el, citat de Reuters.

În ciuda faptului că este o navă oceanică, Manta se va concentra în principal asupra zonelor de coastă din interiorul și din jurul estuarelor sau gurilor celor mai poluante 10 râuri din lume. Printre acestea se numără Yangtze (cel mai lung râu din Asia), Râul Galben, care se varsă în Marea Bohai din China, și Gange, care traversează India și Bangladesh.

„În ciuda capacităților navei, nu dorim să operăm în mijlocul oceanelor”, spune Bourgnon. „În schimb, vom traversa gurile râurilor de mai multe ori pe zi pentru a colecta gunoaiele care se varsă continuu în mare. Cele mai mari 20 de râuri din Asia de sud-est sunt responsabile pentru 60% din plasticul din oceane, așa că acolo ne vom concentra eforturile.”

Până la trei tone de deșeuri vor fi colectate pe oră și sortate la bord de un echipaj format din 22 de persoane care lucrează în două schimburi de 12 ore. Metalul și sticla sunt trimise la unitățile de reciclare de pe țărm, materia organică este returnată în mare, iar deșeurile de plastic sunt introduse în arzător şi transformate în energie electrică. Funcționând timp de 300 de zile pe an, obiectivul este de a colecta până la 10.000 de tone de deşeuri pe an.

 

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri