VIDEO: 70% din urșii bruni din România se află în bătaia puștii

Urșii bruni sunt tema unui nou film documentar, semnat Cristian Ilea, un pasionat susținător al vieții sălbatice, care a reușit să surprindă în imagini și elefanți sau gheparzi africani. El lucrează la filmul despre urșii bruni din România de aproape cinci ani și spune că 70% din aceștia se află în bătaia puștii, iar habitatul lor este sistematic invadat de oameni. Ilea crede că ”lipsa de educație ecologică sau complicitatea autorităților la jaful pădurilor și munților contribuie decisiv la soarta urșilor”. Premiera filmului nu are o dată anunțată, dar astăzi putem vedea un scurt fragment din acest documentar pe Green Report.

 

 

Cât le pasă românilor de Regele Pădurilor?

Sunt în cercetare cu proiectul meu de aproape cinci ani. Sunt îngrozit de realitățile cu care trebuie să se confrunte urșii bruni din România. Cel puțin 70% din ei sunt nădiți, adică în bătaia puștii. Unii ar susține că în felul acesta sunt protejați. Atât timp cât marile proiecte de infrastructura nu țin cont de rutele de deplasare a animalelor, atât timp cât un urs împușcat contează pentru administratorii fondurilor de vânătoare mai mult decât un urs fotografiat sau filmat, atât timp cât pădurile sunt jefuite fără cap, nu cred că putem spune că românii au grijă de Regele Pădurilor.

De ce alți europeni protejează urșii bruni, iar noi îi vânăm?

Europenilor le vine ușor să protejeze ursul pentru că nu-l mai au. Nu-l mai au pentru că au făcut aceleași greșeli pe care le face România acum. Ipocrizia politicienilor, lipsa de educație ecologică a majorității populației, complicitatea autorităților la jaful pădurilor și munților și acțiunile timide sau doar pe hârtie ale ONG-urilor de mediu, contribuie decisiv la soarta urșilor.

Ursul brun este o comoară sau o pacoste pentru localnici?

Invadarea habitatului este o pacoste în primul rând pentru urși. Adică, eu vin la tine acasă, îți ocup cu forța sufrageria sau drumul tău spre sursa de apă și tot eu sunt supărat că n-ai loc de mine? Eu cred că cei care trăiesc în apropierea acestor animale de zeci de ani nu au probleme atât de mari, cât consideră că au cei care s-au mutat de curând, ilegal, în apropierea acestor animale.

Ai observat un declin al populației de urși bruni din țara noastră?

Ar trebui să am studii temeinice în domeniu ca să pot da un răspuns complet la această întrebare. Deocamdată, sunt un realizator de film care a descoperit o parte din aspectele pozitive și negative din viața urșilor bruni din România. Cred însă că principalul motiv al declinului ursului brun în România este dorința de îmbogățire rapidă a celor care au drept de viață și de moarte asupra urșilor.

 

 

Când va avea premiera documentarul despre urșii bruni la care lucrezi?

Datorită complexității și a costurilor foarte mari ale unui astfel de demers am hotărât să schimb abordarea în realizarea documentarului. Va exista un portal unde o să public toate aspectele descoperite de mine cu privire la viața ursului brun în România. În final din tot acest puzzle se va naște și documentarul. Urmăresc un studiu de lungă durată care să spună povestea urșilor pe o perioadă mai lungă de timp.

Ce ai reușit să schimbi în atitudinea oamenilor?

Am puține informații legate de transformarea conștiinței privitorilor. Nu pot decât să sper. Un aspect palpabil este salvarea râului Topolog din Făgăraș. Am filmat pentru WWF clipurile campaniei pentru salvarea râurilor de munte din România. Documentarele de mediu reprezintă un mijloc prin care oamenii pot fi ajutați să se salveze de la distrugere. Această salvare vine în primul rând de la salvarea mediului înconjurător.

Ai realizat imaginea pentru primul documentar românesc despre Delta Dunării. Care sunt cele mai mari pericole care planează asupra celei mai mari rezervații umede din Europa?

Am fost directorul de imagine al acestui documentar. Există un sfârșit firesc al Deltei care va avea loc într-o perioadă foarte lungă de timp. Din păcate, sfârșitul Deltei va veni mai repede, din cauza omului. Omul “modern” este cel mai mare pericol ce planează asupra celei mari rezervații umede din Europa. Sunt tentat să spun ca ecoul acestui documentar în rândul autorităților este egal cu zero. Poate și pentru că-mi doresc enorm să fiu contrazis.

Cât de greu este să realizezi un documentar wildlife?

Bugetul unui astfel de film la standarde BBC, este cu cinci sau șase zerouri. Timpul alocat pentru astfel de demersuri este de câțiva ani. Din păcate, în România, nu există o cultură a finanțării unor astfel de documentare.

Ce alt documentar urmează după urșii bruni?

Urmează un proiect complex care va cuprinde transmisiuni live cu viața sălbatică, imagini video la calitate Full HD și 4K, fotografii, proiecte importante pentru cercetători și pasionați, deopotrivă.

 

Citește și:

FOTO Africa sălbatică, în obiectivul unui fotograf român

FOTO Povestea Deltei Văcărești, în imagini

FOTO Fotograful oficial al acvilelor și lopătarilor sau viața printre păsări

FOTO O plimbare prin pădurile virgine ale României, care deține 65% din pădurile neatinse de om din Europa

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri