Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Victor Marcusohn: Zona Arctica, incotro?

Dupa sase luni de vara, iarna s-a intors la Polul Nord. Pe perioada verii, calota glaciara a suferit si ea de pe urma incalzirii climatice, scazand la un nivel-record, care nu a mai fost atins de aproape un secol. Parti importante ale Arcticii au suferit incalziri fara precedent vara aceasta, ajungand la aproape 20 de grade Celsius, adica cu 15 grade peste medie!

text de Victor Marcusohn

Desi, odata cu iarna polara, gheata se reface pe imensele su prafete ale Oceanului Arctic, oamenii de stiinta incearca sa studieze potentialele efecte ale acestei veri pentru viitorul zonei.

Intr-un recent studiu al NASA, savantii arata ca schimbarile din zona arctica sunt deopotriva consecinta topirii ghetii ca si a miscarii acesteia. Alarmant este sa ca ritmul schimbarilor a depasit cu mult orice estimari de pana acum ale modului in care zona arctica va raspunde cresterii concentratiilor de gaze cu efect de sera, principala cauza a incalzirii climatice.

Problema nu este nici pe departe simpla. Mai multi experti climatici s-au declarat convinsi ca intregul sistem arctic este in schimbare, chiar si cei care se indoiau ca influenta umana este asociata direct schim barilor clima tice, devenind mult mai atenti in ultimii ani, neexclu zand ideea de a se fi ajuns la un punct de la care schim barile climatice din zona au devenit ireversibile.

Expertii cred ca apele Arcticii ar putea sa devina asema na toare celor din zona An tarc ticii, acolo unde imense bucati de gheata apar in fiecare iarna, pentru a dis parea aproape in totalitate vara.

Insumand toate aceste opinii, putem conchide ca disparitia ghetii arctice din acest an a fost probabil cauzata, in special, de norii care capteaza caldura si de vaporii de apa din aer, ca si de incalzirea apelor oceanice din lunile iunie si iulie, cauzata de o vreme neasteptat de calduroasa si insorita.

Masuratorile specialistilor de la NASA au aratat si ca proportia sloiurilor de gheata deasa, permanenta pe durata intregului an, a scazut de la 80 de procente, in 1987, la doar 2 procente in vara acestui an! Prin urmare, fara aceasta patura de gheata permanenta, mai multa apa si gheata subtire au absor bit energia solara, topindu- se, si astfel in tarziind inghetul de pe perioada iernii.

Interesant este ca toate aceste schimbari climatice ar putea face ca pretioasele resurse petroliere ale zonei arctice sa devina mai usor de identificat, dar si mai greu de exploatat. La o conferinta pe aceasta tema, tinuta in Alaska, unul dintre specialistii care au luat cuvantul, Hajo Eicked, profesor la universitatea locala, a aratat ca schimbarile climatice redefinesc regulile ghetii din Marea Arctica, astfel incat cei care doresc sa foreze in zona trebuie sa fie constienti de variabilitatea si instabilitatea conditiilor atmosferice.

Aceasta concluzie poate, prin urmare, sa ne ajute sa identificam si un element "pozitiv" al incalzirii climatice din Arctica si anume scaderea sau poate chiar dispa ritia forarilor petro liere din zona, care aduc importante prejudicii florei si faunei polare. Insa, intrebarea care se pune este cum va reactiona aceasta, si mai ales daca se va putea adapta inerentelor si probabil irever sibilelor efecte ale incalzirii temperaturii zonei arctice.

spot_img

Ultimele știri