Cercetătorii de la Universitatea din Washington au analizat mostre de rocă din Australia și Africa de Sud și au aflat că viața pe Pământ a început acum 3,2 miliarde de ani, cu un miliard de ani mai devreme decât se credea, potrivit Daily Mail.
Primii microbi au ieșit din ocean și au supraviețuit pe pământ extrăgând azot din aer cu ajutorul unei enzime pe bază de molibden. Rocile colectate au trei sferturi din vârsta Pământului, ceea ce înseamnă că viața a apărut pe Terra timpurie.
Anterior, cercetătorii credeau că abilitatea de a folosi azotul din atmosferă pentru a sprijini viața pe Pământ a apărut mai târziu, în urmă cu 2 miliarde de ani. Chiar dacă viața poate exista fără oxigen, are nevoie de azot pentru a construi gene, esențiale pentru viruși, bacterii și alte organisme.
Oamenii de știință de la Universitatea din Washington au analizat unele dintre cele mai bine păstrate roci, cu vârste de între 2,75 și 3,2 miliarde de ani, colectate din Africa de Sud și nord-vestul Australiei, potrivit studiului publicat în Nature.
Rocile s-au format din depunerea sedimentelor la marginea continentelor înainte de apariția oxigenului în atmosferă, adică acum 2,3-2,4 miliarde de ani. Cele mai vechi mostre au arătat că organismele vii extrăgeau azot din aer.
Puteți citi și: