Venirea pe lume a unui copil ar trebui sa fie prilej de bucurie pentru orice familie, dar, din pacate, nu toata lumea se poate bucura de acest eveniment. La Galati, se nasc in continuare copii cu malformatii severe. Numai in ultima luna au fost doua cazuri de micuti cu malformatii de val palatin � una din cele mai "usoare", pentru ca se poate corecta chirurgical in mare masura.
Dr. Daniela Gogulescu, medic primar, seful sectiei Obstetrica Ginecologie I din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Ap. Andrei" ne‑a explicat: "Cernobalul isi spune cuvantul. A crescut numarul de malformatii diverse, chiar si in cazul mamelor tinere, cu un istoric medical care nu dadea niciun fel de indiciu in acest sens. A crescut si numarul afectiunilor tiroidiene, inclusiv al cancerului de tiroida, care are implicatii si asupra viitoarei mame, pentru ca este perioada de injumatatire a iodului de la Cernobal. Sunt insa si multe femei care nu constientizeaza riscurile la care se expun prin alimentatie si stil de viata. S‑a demonstrat clar ca fumatul in timpul sarcinii determina nasterea unor copii cu greutate mica. Trebuie evitate alcoolul si mancarurile grele, care pot duce la dischinezii biliare. Si este foarte important ca viitoarea mama sa evite raceala in primele trei luni de sarcina. Gripa creste de asemenea riscul de malformatii."
Viitoarele mame trebuie sa stie ca primul lucru pe care trebuie sa il faca dupa ce au aflat ca sunt insarcinate este sa se prezinte la medicul de familie, apoi la medicul specialist si trebuie sa faca un set complet de analize. De asemenea, sarcina trebuie urmarita, prin controale periodice si ecografii, de ultima generatie fiind cele tridimensionale, care pot detecta din vreme posibilele malformatii.
Extrem de important este ca viitoarele mame sa nu isi faca automedicatie, fiind absolut obligatoriu ca orice pastila sa fie prescrisa de medic, pentru ca exista o lista intreaga de substante care trec prin placenta si cordonul ombilical la fat, cu urmari dintre cele mai grave.