Viata Libera Galati: Pe Mediu, de doi ani se freaca menta

Lansarea POS (Programul Operational Sectorial) de Mediu s-a facut in anul 2007, in luna iulie, moment in care Uniunea Europeana a anuntat ca pune la bataie 4,5 miliarde de euro pentru investitii publice regionale si integrate in domeniul Mediului. Mai mult, autoritatile romane au anuntat ca adauga la imensa „caciula” investitionala 1,1 miliarde de euro.

In ciuda vagoanelor de bani, mare lucru nu s-a facut in Romania in anii 2007 si 2008: doar opt proiecte majore (valoare totala – 850 de milioane de euro) si 30 de proiecte marunte (5,2 milioane de euro cu totul). Grav este ca la noi, la Galati, s-a facut un mare zero taiat. Doar promisiuni ca se va face si se va drege… Ca noi nici nu avem probleme pe mediu, asa ca de ce ne-am deranja?

Tam-tam-tam, param-pam-pam! Asa putem descrie activitatea in ceea ce priveste investitiile de Mediu la Galati. S-a vorbit cu entuziasm despre ce bine e sa combati poluarea, sa protejezi mediul etc., etc, dar de facut nu s-a facut nimic.

Nici la nivel de Primarie (desi orasul se confrunta cu grave probleme in privinta gestiunii deseurilor si a apelor uzate), nici la nivel de Consiliul Judetului (desi judetul innoata in gunoaie, iar apele de suprafata si panza freatica sunt sufocate de dejectii, fiindca nu exista canalizari si nici statii de epurare). Se arde gazul intr-o veselie!

De ce nu s-a apelat la finantarile europene prin POS Mediu? Greu de spus. Indiferenta ar fi o explicatie. Nepriceperea – o alta.

Mihai Turcu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Galati, este virulent cand vine vorba de cauzele neabsorbtiei fondurilor europene in judetul Galati. „Dupa parerea mea, necheltuirea banilor europeni este din vina primarilor, care au demonstrat ca nu au capacitatea de a depune proiecte eligibile. Nu sunt pregatiti! Stiu doar sa promita, in campaniile electorale, tot felul de bazaconii pentru ademenirea electoratului, dupa care stau la umbra patru ani, pentru ca ei habar nu au cum sa faca ceea ce au promis. Ar trebui ca fiecare primar sa aiba cateva proiecte pregatite in sertar – Galatiul, la dimensiunea lui, ar trebui sa aiba vreo zece – iar cand apare oportunitatea sa le actualizeze si sa le depuna. Asa ar fi util”, declara Turcu.

„Din pacate, unii dintre primari au in continuare mentalitati de dinainte de 1989. Vin la noi in ultima zi si cer avize a caror eliberare dureaza, dupa procedura legala, o saptamana sau chiar mai mult. Cand le spui ca nu se poate, sar in sus si incep sa ameninte cu telefonul la un ministru, un senator sau mai stiu eu ce politician. Si daca suna, ce? Ce, poate vreun politician sa anuleze legea pocnind din degete? Este jenant si enervant ca se gandeste astfel”, spune Mihai Turcu.

Nu avem nicio indoiala ca este perfect adevarat ce spune Mihai Turcu. Insa ni se pare ca mai sunt si alte cauze. Nu de alta, dar primarii galateni se inghesuie la banii veniti prin Fondul European pentru Agricultura Dezvoltare Rurala (FEADR), pentru a face investitii in canalizare si epurare. Adica exact ce puteau face inca de acum doi ani, cu banii din POS Mediu.

Sa fie la mijloc si o problema de informare defectuoasa? Se pare ca da. Nu putini sunt primarii care spun ca la Mediu e prea multa birocratie. „Am solicitat de la Agentia Regionala de Mediu un aviz pentru un proiect, iar acel aviz – de fapt o adresa prin care mi se spunea ca nu trebuie aviz de mediu! – mi-a fost eliberat dupa nu mai putin de sapte saptamani”, ne-a povestit, sub rezerva anonimatului („Dom’le, daca-mi dati numele in ziar ma fac praf si pulbere astia!”), un primar galatean.

La Galati sunt cinci institutii de Mediu

Faptul ca in judetul nostru nu s-a adus nicio para chioara pentru investitii in Mediu prin Programul Operational Sectorial intra intr-un contrast de-a dreptul violent cu faptul ca avem in judet CINCI institutii de Mediu: Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, Garda Regionala de Mediu, Agentia judeteana pentru Protectia Mediului, Garda judetana de Mediu si Organismul Intermediar de implementare a POS Mediu. Daca am sta si la investitii ca la numarul de institutii ar fi realmente minunat!

Avem cu cine, dar avem degeaba!

In caz ca nu stiati, va spunem ca pentru accesarea banilor prin POS Mediu exista la Galati chiar si o institutie specializata: Organismul Intermediar POS Mediu Galati. O institutie despre care am aflat absolut intamplator la inceputul lunii decembrie a anului trecut, cu ocazia unei conferinte regionale de o utilitate discutabila. Nu de alta, dar s-a vorbit acolo despre lucruri care ar fi trebuit spuse publicului inca inainte de la lansarea POS (iulie 2007). De ce atata intarziere?! Da’ chiar: de ce?

Cu acest prilej, ne-am dat seama ca, din pacate, amintita institutie nu prea poate sa-si justifice existenta. Pentru ca n-au dus la capat aproape nimic. Doar multe vorbe si un proiect de reabilitare a alimentarii cu apa si a canalizarii in zona Tulcea. Extrem de putin pentru doi ani de activitate!

Evident, ar fi nedrept sa aruncam vina lipsei de activitate doar pe umerii acestei institutii. Vina este si acolo, dar si la celelalte institutii de mediu din judet. Care, ca sa o spunem pe sleau, nu prea s-au omorat cu informarea publicului in ultimii ani. In 2007-2009, la institutiile mentionate (cinci la numar) nu s-a tinut NICIO conferinta de presa. E drept, ni s-a raspuns la intrebari de fiecare data cand am avut chestiuni de lamurit, dar credem ca institutiile de Mediu ar trebui sa vina mai des cu informatia catre public, si nu sa astepte, pe burta, sa „transpire” informatiile catre presa prin surse colaterale. Mai ales ca zona este una sensibila si de la aerul pe care il respiram in Galati si pana la nitratii si nitritii din apa unor comuni ale judetului, totul ar trebui sa intereseze organismelor de mediu.

Una peste alta, speram ca in perioada ce urmeaza lucrurile vor lua o turnura serioasa in ceea ce priveste protectia mediului si combaterea poluarii la Galati. Nu de alta, dar e pacat ca ne trec prin fata apetisantele finantari europene, iar noi le lasam sa treaca, inghitim in sec si dam din umeri a neputinta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri