Viata Libera Galati: Muntii galateni de zgura?

Felul in care se exploateaza in ultimii ani halda de zgura de la combinat a facut ca piscurile de steril sa dispara. Este insa doar o iluzie ca in scurta vreme lucrurile se vor schimba esential.

Sansele ca zecile de milioane de tone de deseuri sa dispara peste noapte sunt, practic inexistente. Chiar si in aceste conditii, autoritatile de mediu impun inchiderea completa a haldei si renaturarea locului. Ramane de vazut cum vor gestiona cei de la ArcelorMittal Galati aceasta problema.

Relief industrial

Muntele de zgura este la locul sau, numai ca imaginea se schimba de la o luna la alta. Unele varfuri ale haldei au disparut, iar voci pripite s-au grabit sa vorbeasca despre faptul ca halda are sa dispara in scurt timp.

Scenariul este insa unul nerealist, asta pentru ca acolo se afla cantitati impresionante de zgura dar si deseuri aruncate de cand s-a deschis combinatul siderurgic si pana acum trei ani.

Trebuie spus insa ca imediat ce s-a oprit depozitarea deseurilor pe halda, activitatea de extragere a fierului vechi a fost cedata, trei firme ocupandu-se acum in mod sistematizat de acest lucru.

Pe halda se lucreaza in acest moment precum intr-o mina de suprafata, in terase, de la varf catre baza. Lucru inedit, am putea spune, in conditiile in care zeci de ani, hotii de fier vechi care ajunsesera sa fie cei mai mari exploatatori ai resurselor de aici, sapau la baza versantilor in cautare de lentile de fonta sau bucati de fier vechi pe care le vindeau apoi la centrele de colectare situate la mai putin de un kilometru distanta.

Spuneam mai devreme ca muntele nu are cum sa dispara. Iata si unul dintre argumente: in buna parte, aceste firmele selectate de catre ArcelorMittal pentru exploatare nu fac decat sa extraga fierul vechi, nu si zgurile.

Desi s-a vorbit de foarte multe ori despre cat de buna ar fi zgura la lucrari de constructii, pentru drumuri si autostrazi, pana acum nu s-a gasit o solutie eficienta si nici nu au existat prea multe cereri pentru preluarea acestui material.

Resurse ingropate

Autorizatia integrata de mediu in baza careia functioneaza ArcelorMittal Galati precizeaza cat se poate de clar faptul ca exploatarea materialelor de la halda de zgura a combinatului va fi oprita complet in 2014.

Devine astfel din ce in ce mai clar faptul ca muntele de zgura va strajui definitiv orasul. Daca specialistii de la ArcelorMittal Galati estimeaza in acest moment ca acolo s-ar afla 70 – 80 de milioane de tone de deseuri si zgura, cine isi poate imagina ca intreaga cantitate va fi recuperata si prelucrata?

Combinatul va fi astfel obligat sa acopere dupa termenul limita intregul munte cu pamant si sa renatureze zona, iar milioanele de tone de fier vechi vor ramane ingropate pe vecie.

In cadrul unei dezbateri publice pe aceasta teama organizata de catre cei de la ArcelorMittal Galati in noiembrie 2009, seful Garzii de Mediu Galati, Mihai Turcu, a reamintit acest lucru, precizand ca este vorba despre o prevedere clara a autorizatiei si care nu poate fi discutata sau negociata.

In aceste conditii, cel care ocupa atunci functia de manager de resurse umane la combinat, Ionel Bors, a catalogat aceasta masura ca fiind una care va duce la blocarea unei resurse extrem de importante.

"Mi se pare o masura, a cui o fi, care nu cred ca e aplicata peste tot in lume. Daca avem intr-adevar in halda materiale care pot fi utilizate, pana la eliminarea efectiva a acestui munte trebuie sa lucram. Nu vad rostul ca cineva sa ne ceara sa oprim orice activitate, cand, probabil, acolo avem o bogatie…".

Astazi, pentru infrastructura se foloseste piatra de rau, de munte, care poate insemna distrugerea naturii. Nu inteleg de ce sa nu folosim aceasta resursa, zgura, pana la capat? De ce este necesar sa punem o bariera in anul 2014? E o chestiune de dezbatere", a declarat la vremea respectiva Ionel Bors.

Cerc inchis

Toate acestea ridica o intrebare cat se poate de justificata: de ce discutiile legate de felul in care se face extractia la halda de zgura apar abia acum, de ce nu s-au "descoperit" multiplele intrebuintari ale zgurilor de la combinat cu ani in urma, de ce termenul limita pentru lichidarea haldei devine atat de presant, in conditiile in care ar fi fost timp berechet pentru o exploatare eficienta, facuta cu cap?

Actualul manager al combinatului nu poate raspunde la aceste intrebari. In cadrul aceleiasi dezbateri publice, Thierry LeGall a spus doar ca nu stie de ce s-a procedat astfel, dar ca ArcelorMittal va face ceea ce impun autoritatile.

"Vom face ceea ce legea ne cere sa facem, dar putem discuta despre aceste lucruri cu autoritatile. Daca aceste discutii raman fara rezultat, asta este", a conchis LeGall.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri