Verde pentru Glina

Text de Ecaterina Procopov

Dupa aproape 20 de ani de nefunctionare, luna aceasta incep, in sfarsit, lucrarile de reabilitare la statia de epurare a apelor uzate din Bucuresti. Vestea mai putin buna este ca trebuie sa treaca cel putin 25 de ani de la finalizarea statiei pana cand ecosistemele poluate de apele deversate in dambovita se vor reface, potrivit viceprimarului capitalei Razvan Murgeanu. Iar statia va fi pusa in functiune abia in 2013…

Se stie ca Bucurestiul nu are, in prezent, o statie functionala de epurare a apelor uzate. Nu toata lumea stie insa ca apele menajere si cele provenite din sectorul industrial, evacuate fara a fi tratate in raul Dambovita, reprezinta una dintre cele mai mari surse de poluare a Dunarii. Chiar daca volumul apelor uzate in dustriale a scazut in ultimii ani cu 25%, cantitatile de chimicale care ajung in Dambovita depasesc in mod ingrijorator limitele impuse. "Avem indicatori pentru azot sau fosfor, de exemplu, care au ajuns la o cantitate de 30-40 de ori mai mare decat nor mele standardelor de calitate impuse. Aceste depasiri semnificative nu sunt deloc imbucuratoare pentru noi, mai ales ca sunt atat de nocive pentru populatie", a declarat, pentru "Green
Report", directorul Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), Marius Postelnicescu.

Potrivit datelor ANAR, in 2007 a fost evacuat in Dambovita un volum de circa 370.000 metri cubi de ape uzate, in care au fost identificate peste 25.000 de tone de sulfati, o tona de cianuri, aproape 500 de tone de detergenti si multe alte metale si chimicale.

"Este un rau mort, nu mai creste nimic acolo. De la vegetatie pana la fauna, nu are nimic comun cu civilizatia. Sa nu-si imagineze vreun cetatean al Romaniei ca, daca terminam statia asta, intr-un an se va putea pescui in Arges. Nici pomeneala! 25 de ani este durata medie de refacere a circuitului trofic", ne-a spus Murgeanu.

Lucrarile la statia de epurare a Capitalei au inceput inca de pe vremea lui Ceausescu, dar au fost oprite in 1989, din cauza evenimentelor politice. Abia in 1996 s-a incercat reluarea construirii, insa dificultatile financiare si de mediu au stopat orice efort. Si, uite asa, din obstacol in obstacol si dupa un studiu de fezabilitate de patru ani, luna martie a acestui an va marca primul pas in retehnologizarea statiei care va trata apele poluate deversate in Dambovita.

Postelnicescu crede ca Bucurestiul, care reprezinta cea mai mare capitala din sud-estul Europei, trebuia sa-si rezolve problema epurarii apelor uzate inca din 1989. El spera ca macar acum, dupa atatia ani, demersurile de detoxifiere a apelor uzate se vor face intr-un mod accelerat. "Toate statiile de epurare care sunt pe Arges si Dambovita trebuie sa aiba simultan un proces accelerat de retehnologizare, privind modernizarea liniilor de epurare a apelor uzate, pentru a limita concentratia de azot si de fosfor."

Prima etapa a proiectului, respectiv extinderea si reabilitarea primei linii de epurare, va fi finalizata la sfarsitul anului 2009, urmand ca in 2013 sa se realizeze marirea capacitatii de epurare prin construirea unei noi linii si a unui incinerator de namol. Investitia in Statia de epurare de la Glina se va ridica la circa 240 de milioane de euro, potrivit viceprimarului Murgeanu, iar lucrarile de reabilitare vor fi realizate de firmele grecesti Aktor SA si Athena SA.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri