Vaticanul va deveni in curand primul stat “zero energie”, a anuntat astazi doamna Felicia Ienculescu – Popovici, director executiv al organizatiei Greenitiative, citand surse italiene.
Constructiile “Zero energie” sunt cele al caror bilant energetic anual (energia produsa minus energia consumata) este zero.
Suveranul pontif, Benedict al XVI-lea, este deja supranumit in presa italiana “Papa verde”.
Sub conducerea acestuia, cea mai mica tara din lume, cu suprafata de 0,44 kilometri patrati si o populatie de numai 800 de locuitori, va deveni statul cel mai ecologic de pe Terra.
In apropierea Bisericii San Pedro, pe acoperisul salii de conferinte construite de Papa Paul al VI-lea, au fost deja instalate 2400 de module fotovoltaice, a caror functionare permite Vaticanului sa economiseasca anual aproape 90 de tone de petrol. In prezent, Vaticanul produce, cu ajutorul panourilor solare, 200 de wati de energie electrica pe cap de locuitor.
Drept comparatie, Germania produce 80 de wati de energie electrica solara / locuitor, iar Italia obtine din surse solare doar 4 wati de electricitate pe cap de locuitor.
Titlul de stat “zero energie” ar putea fi cucerit de Vatican pana in anul 2014, in momentul intrarii in functiune a panourilor solare din zona Santa Maria. Ele vor avea o putere instalata de 100 MW, mult peste necesarul celor 800 de rezidenti ai Vaticanului. In acest mod, Vaticanul isi va reduce emisiile de CO2 cu 91.000 de tone si poate deveni chiar exportator de electricitate.
Foto: inhabitat.com/vatican-to-build-europes-largest-solar-power-plant
Citeste si:
70 de tineri romani construiesc o casa solara pentru Spania
Cel mai modern accelerator de particule din lume va fi construit la Roma