Micul stat insular Vanuatu va deveni primul din lume care să propună interzicerea scutecelor de unică folosință până în 2020.
Propunerea radicală de a interzice scutecele de unică folosință, care conțin plastic și se pot degrada în sute de ani, a cauzat nemulțumiri în rândul părinților din Vanuatu. Însă guvernul a declarat că nu are altă opțiune.
„Vanuatu își asigură viitorul. Într-un final, plasticele vor ajunge în apă și în lanțul alimentar și la sfârșitul zilei, oamenii din Vanuatu vor ajunge să le consume.”, a declarat Mike Masauvakalo, de la Ministerul Afacerilor Externe.
El a adăugat că găsirea unui înlocuitor care să mulțumească părinții este o provocare, dar că în prezent iau în considerare alternative din bumbac.
„Este un drum lung. Dar știind cum este țara mea, vom găsi o soluție. Vanuatu aplică soluții locale pentru combaterea urgenței climatice. Este vizibilă, o trăim. Ne afectează rezervele de hrană și populațiile de pește.”
El a declarat că interdicția pungilor de plastic, care a intrat în vigoare anul trecut, are deja un efect pozitiv în țară, reducând numărul de deșeuri de pe stradă și încurajând utilizarea pungilor din materiale textile realizate local.
Țara și-a bazat decizia pe un studiu care arăta că deșeurile organice și scutecele de unică folosință reprezintă trei pătrimi din greutatea totală a deșeurilor produse.
În cadrul unei întâlniri care a avut loc la Londra, prezidată de secretarul general a Comunității Națiunilor, Patricia Scotland, Vanuatu a fost aplaudată ca una dintre cele 12 națiuni care iau măsuri radicale pentru a înfrunta provocările legate de poluare și climă.
În iulie 2018, Vanuatu a interzis pungile de plastic, paiele de băut și recipientele din polistiren. În luna martie a acestui an, Vanuatu a interzis și alte obiecte de unică folosință din plastic, cum ar fi farfurii, recipiente pentru alimente, cofraje pentru ouă și flori.