Studiu: Valurile de căldură marine amenință delfinii și alte mamifere marine

Schimbările climatice ar putea avea un impact mortal asupra delfinilor și a altor mamifere marine, conform unui nou studiu.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat impactul unui val de căldură marin care a afectat apele din largul coastei Australiei de Vest în 2011. Conform rezultatelor, rata de supraviețuire a delfinilor din zonă a scăzut cu 12% și femelele delfin au dat naștere la mai puțini pui. Efectele au continuat până în 2017.

„Magnitudinea influenței negative a valului de căldură ne-a suprins. Este extrem de neobișnuit că succesul reproductiv al femelelor pare să nu își fi revenit la niveluri normale, chiar și după șase ani.”, a declarat Sonja Wild, autoare principală a studiului și doctorand la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

Cercetătorii au studiat delfinii dintr-o regiune numită Shark Bay, patrimoniu UNESCO care adăpostește delfini cu bot gros. Valul de căldură din 2011, care a mărit temperaturile oceanului cu până la 4 grade Celsius peste medie, a ucis iarbă de mare și pești din regiune.

Distrugerea ierbii de mare a avut un impact asupra vieții marine. Cercetătorii au evaluat peste 5000 de întâlniri cu delfini între 2007 și 2017 și au descoperit că valul de căldură a avut un impact de durată. Pierderea hranei și a habitatelor a însemnat că peștii din regiune nu și-au putut reveni rapid. Această schimbare a forțat delfinii să petreacă mai mult timp la vânătoare, făcându-i mai puțini atenți. Acest lucru a contribuit la creșterea șanselor ca puii de delfin să fie uciși de delfini.

În plus, cercetătorii cred că hrana insuficientă pentru mame și delfinii tineri a contribuit la mai multe decese ale puilor de delfini.

Un studiu publicat în luna martie arăta că numărul zilelor cu valuri de căldură marine a crescut cu peste 50% între 1986 și 2016, în comparație cu perioada 1925-1954, iar impactul lor asupra vieții marine este similar cu cel al incendiilor de vegetație care distrug pădurile.

 „Ținând cont de faptul că valurile de căldură marine au loc tot mai des în asociere cu schimbările climatice, acest fapt reprezintă un motiv serios de îngrijorare privind perspectivele pe termen lung pentru populațiile de delfini, pescăriile comerciale și ecosistemul marin în general.”, a declarat Simon Allen, autor al studiului și cercetător la Școala de Științe Biologice din Bristol.

spot_img

Ultimele știri