Valoarea agriculturii europene ar putea scădea cu 16% în 30 de ani din cauza fenomenelor meteo extreme

Agricultura europeană va fi afectată de evenimente meteo extreme și de stres ambiental, ducând la pierderi economice semnificative în următorii 30 de ani, atrage atenția un nou studiu.

Deși unii experți au identificat potențiale beneficii ale creșterii temperaturilor, efectele fenomenelor meteo extreme au deja un impact negativ asupra agriculturii.

Valurile de căldură din ultimii doi ani au expus situația vulnerabilă în care se află agricultura, conform analizei realizate de European Environment Agency.

Pierderea economică medie în sectorul agricol ar putea ajunge la 16% până în 2050, însă vor exista variații regionale, iar unele culturi vor fi afectate mai tare decât altele.

În Europa de Sud, agricultura este afectată grav de secete și valuri de căldură, iar prețurile terenurilor în regiune ar putea scădea cu 80% până la sfârșitul secolului. În nordul Europei, principalele amenințări sunt fenomenele meteo extreme și dezastrele bruște, cum ar fi inundațiile.

Studiu: Europa își poate hrăni populația și dacă face tranziția către agricultură ecologică

Conform raportului EEA, fermierii nu sunt ajutați pentru a face pregătirile necesare de protecție împotriva vremii extreme.

„Noi recorduri sunt atinse în întreaga lume din cauza schimbărilor climatice, iar efectele adverse afectează deja producția agricolă în Europa, în special în sud. În ciuda unui oarecare progres, este nevoie de mult mai multe măsuri pentru a adapta sectorul în sine, în special la nivelul fermelor, iar viitoarele politici UE trebuie gândite într-un mod în care facilitează și accelerează tranziția în acest sector.”, a declarat Hans Bruyninckx, director executiv EEA.

EEA recomandă o mai mare atenție acordată măsurilor care ajută fermierii să se adapteze la schimbările climatice, prin schimbarea practicilor, diversificarea culturilor, economisirea apei și utilizarea tehnologiei într-un mod mai eficient.

Comisia Europeană, acuzată că împiedică intenționat luarea măsurilor climatice în sectorul agricol

Raportul a identificat o „cascadă de impacturi”, în care o climă în schimbare afectează randamentul și calitatea produselor, care la rândul lor au un impact asupra prețurilor, a structurii comerțului și a viabilității fermelor. Acest lucru ar putea duce la intensificarea agriculturii în unele zone și abandonarea fermelor în altele.

Aprovizionarea cu alimente a Europei nu este în pericol imediat, însă creșterea cererii de alimente la nivel global și impactul schimbărilor climatice asupra randamentelor agricole ar putea duce la creșterea prețurilor în viitor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri