Producatorilor agricoli romani cer reintroducerea in productie a plantelor modificate genetic (OMG) si in special de soia, a declarat astazi ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
”Reintroducerea culturii de soia modificata genetic este cerinta majoritatii fermierilor romani, solicitare pe care eu nu am putut sa o ignor”, a declarat ministrul Valeriu Tabara.
Soia modificata genetic s-a cultivat in Romania in perioada 1999 – 2006. Cand Romania a devenit stat membru al UE in anul 2007, soia MG a fost oficial interzisa pentru cultivare pe teritoriul Romaniei, conform reglementarilor europene (soia MG nu era autorizata pentru cultivare pe teritoriul UE, fiind considerata nefezabila din punct de vedere economic).
In acest moment, chiar daca fermierii romani isi doresc, dupa cum spun autoritatile, reintroducerea in cultura a soiei modificate genetic (la nivel european autorizata doar pentru consum, nu si pentru cultivare), acest aspect nu poate fi legiferat in Romania, deoarece autorizarea se realizeaza la nivel european”, se arata intr-un comunicat remis de Ministerul Agriculturii.
Presiuni pentru soia modificata
Autoritatile justifica sustinerea OMG-urilor prin importurile de soia pentru sectorul zootehnic. ”Consumul Romaniei necesar sectorului zootehnic nu poate fi asigurat din productia interna, si, incepand cu anul 2007, Romania a devenit importator net de soia si sroturi de soia, din tari in care se cultiva cu preponderenta soia modificata genetic.
In anul 2010, Romania a importat soia si sroturi de soia in valoare de 138,5 milioane euro. Asadar, din acest punct de vedere economic, Romania a devenit doar piata de desfacere, nu si producator”, se arata in comunicat.
Datele autoritatilor arata ca incepand cu anul 2007 suprafata cultivata cu soia conventionala a scazut de aproximativ patru ori. Suprafetele cultivate cu soia conventionala in perioada 2008-2010 s-au situat, in medie, intre 50.000-65.000 ha. Pentru anul 2011 se estimeaza o suprafata de aproximativ 68.000 ha.
Agricultorii romani, influentati de lobby-ul facut de SUA
In contextul recentelor informatii publicate de WikiLeaks, declaratiile minsitrului Agriculturii arata ca lobby-ul realizat de SUA pentru promovarea OMG-urilor in Europa nu a ramas fara urmari, influentand producatorii romani.
Controversa referitoare la organismele modificate genetic (OMG) a revenit in atentia publica dupa ce o serie de telegrame ale ambasadei americane, publicate de WikiLeaks, au aratat ca SUA faceau un lobby intens in Romania pentru promovarea acestor culturi inainte de aderare. Documentele arata ca SUA se folosea de autoritatile de la Bucuresti pentru a influenta, dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE), schimbarea regulilor UE in aceasta privinta.
Potrivit reprezentantilor MADR, notificarea depusa de compania MONSANTO in octombrie 2005 pentru autorizarea cultivarii pe teritoriul UE a soiei modificate genetic se afla in faza finala de evaluare la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).
Aceasta este etapa premergatoare elaborarii Deciziei Comisiei Europene privind autorizarea cultivarii si apoi votul statelor membre.
Cititi si:
Valeriu Tabara: Organismele modificate genetic si agricultura ecologica pot sa coexiste