Valul de căldură care a lovit Europa, mai posibil și mai intens din cauza schimbărilor climatice

Un nou studiu de atribuție arată că valul de căldură care a afectat Europa la sfârșitul lunii iulie a fost mult mai posibil din cauza schimbărilor climatice. Încălzirea globală a contribuit cu până la 3 grade Celsius la intensitatea evenimentului care a afectat o mare parte din Europa de Vest.

Cercetătorii de la World Weather Attribution Group au combinat informații privind temperaturile înregistrate pe termen lung cu modelele climatice, determinând astfel influența activității umane asupra climei.

De exemplu, În Franța, valul de căldură a fost de până la 100 de ori mai posibil din cauza activităților umane.

„Concluzionăm că un asemenea eveniment ar fi avut o probabilitate foarte mică de apariție (mai puțin de o dată la fiecare 1000 de ani) fără schimbări climatice în Franța.”

Friederike Otto, director la Environmental Change Institute în cadrul Universității din Oxford, a explicat că fiecare val de căldură care a avut loc recent în Europa a fost mult mai posibil și mai intens din cauza schimbărilor climatice.

Cercetătorii spun că intensitatea valului de căldură a crescut cu 1.5 – 3 grade Celsius.

O problemă de care oamenii de știință se lovesc atunci când fac astfel de studii rapide de atribuție este faptul că modelele climatice subestimează observațiile de temperaturi realizate în lumea reală. Modelele climatice nu pot evalua corect evenimentele meteo scurte și intense, fiind dezvoltate pentru a simula temperaturi medii globale și tipare de căldură la scară largă.

Zeci de țări europene au înregistrat temperaturi record în timpul celui de-al doilea val de căldură care a lovit Europa în această vară.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri