Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Utilizarea creozotului, substanta cancerigena, restrictionata pe piata UE

Creozotul, o substanta cancerigena, nu mai poate fi introdus pe piata UE decat de catre societatile care au primit o autorizatie in acest sens. Creozotul este cancerigen indiferent de situatie si exista riscuri de mediu semnificative daca lemnul tratat cu creozot intra in contact direct cu solul sau apa.

La 1 mai 2013 vor intra in vigoare conditii restrictive privind utilizarea industriala a creozotului, utilizata la traversele de cale ferata, stalpii de electricitate si garduri, in urma inaspririi de catre Comisia Europeana a regulilor din domeniu.

„ Anumite utilizari ale creozotului vor continua sa existe, dar aceste restrictii vor garanta ca siguranta este o prioritate in toate cazurile. Industria de profil trebuie acum sa isi amplifice eforturile pentru gasirea unor alternative viabile, mai putin nocive pentru mediul inconjurator”, a declarat, comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Creozotul este o substanta destinata tratarii preventive a lemnului utilizata de peste o suta de ani, dar temerile in privinta toxicitatii sale au devenit tot mai mari.

Societatile de cai ferate utilizeaza inca pe scara larga traversele din lemn tratat cu creozot, in special in zonele rurale sau in cele in care este dificil de ajuns. Sunt de asemenea foarte cunoscuti stalpii de lemn utilizati pentru sustinerea cablurilor de telecomunicatii sau de distribuție a electricitații. Realizarea de imprejmuiri agricole sau industriale reprezinta de asemenea o piata importanta pentru lemnul tratat cu creozot.

Pasii urmatori
Analizele efectuate asupra ciclului de viata al produselor arata ca in anumite cazuri nu exista alternative adecvate. In consecinta, statele membre pot autoriza introducerea pe piata a acestei substante pentru utilizari clar definite, in cazul in care nu exista alternative care sa aiba un efect mai putin nociv asupra mediului inconjurator.

Astfel de cazuri presupun indeplinirea unor conditii stricte, inclusiv masuri de protejare a lucratorilor impotriva expunerii in cursul procesului de tratare si manipulare a lemnului tratat. Consultarea partilor interesate, care a facut parte din procesul de luare a deciziilor, a aratat ca unele din utilizarile creozotului au beneficii socioeconomice considerabile.

Statele membre trebuie sa adopte si sa publice acte legislative nationale pentru a se conforma acestei legislații cel mai tarziu pana la data de 30 aprilie 2012. Noua legislatie se va aplica incepand cu data de 1 mai 2013.

Foto: gurahumorului.olx.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri