USR a atacat la CCR legea care permite mutarea ariilor protejate

Grupul USR a sesizat Curtea Constituțională (CCR) în legătură cu proiectul care permite mutarea ariilor protejate pentru a face loc proiectelor de hidrocentrale, arătând că prin acesta pot fi provocate dezechilibre semnificative care pun în primejdie dreptul la un mediu sănătos.

Potrivit USR, dezechilibrele se regăsesc direct în diminuarea ariilor naturale protejate, statul permițând scoaterea din regimul acesta până la distrugerea definitivă a florei și a faunei sălbatice, ambele reprezentând o componentă esențială a mediului natural, sub aspectul biodiversității.

Parlamentarii USR critică în primul rând modalitatea de adoptare a legii care a primit o serie de amendamente noi în Camera Deputaților și care nu au fost supuse dezbaterii și votului în Senat, ceea ce ar constitui o încălcare a principiului bicameralismului.

Astfel, în timp ce la Senat se discuta despre posibilitatea de modificare a limitelor ariilor naturale protejate pentru hidrocentrale, la Camera Deputaților au fost eliminate amendamentele, iar discuția s-a axat pe posibilitatea de a construi hidrocentrale în arii naturale protejate, eliminându-se Senatul din procesul legislativ. Soluția constituțională pentru această situație era expres precizată în Constituție, respectiv întoarcerea proiectului la Senat pentru discutarea amendamentelor aduse la Camera Deputaților, traseu constituțional care nu s-a întâmplat”, se arată în sesizarea depusă de USR la CCR.

În varianta finală a legii votate, a fost eliminată forma votată în Senat care stabilea posibilitatea modificării limitelor ariilor protejate și s-a trecut direct în lege la declararea expresă că obiectivele respective sunt în totalitate de interes public major și de siguranță și securitate națională, fără să se mai reglementeze o procedură specială de modificare a ariilor protejate, mai atrag atenția useriștii.

(…) compararea celor două versiuni relevă faptul că, la Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, amendamentele adoptate conțin nu doar deosebiri majore de conținut juridic între formele adoptate, ce duc la configurații semnificativ diferite între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului, ci legea adoptată de Camera Deputaților este o cu totul altă lege decât cea adoptată de către Senat”, mai arată documentul.

Un alt argument ridicat de formațiunea parlamentară este acela că legea are impact buget, iar potrivit Constituției, era obligatorie stabilirea sursei de finanțare. În cazul prezentei legi, expunerea de motive nu conține nicio mențiune referitoare la impactul financiar al propunerii legislative, iar aceasta a fost adoptată în lipsa fișei financiare, se arată în sesizare.

În ceea ce privește argumentele de neconstituționalitate intrinsecă, USR arată că s-au produs modificări substanțiale care, odată intrate în vigoare, vor avea efecte devastatoare asupra conservării habitatelor naturale, a florei și a faunei sălbatice, incompatibile cu obligația pozitivă a statului de a asigura protecția mediului. „Principiul acțiunii preventive este unul dintre principiile fundamentale, relevante pe plan constituțional prin intermediul art. 20 și art. 148 din Constituția României, al cărui conținut exprimă ideea că, cea mai adecvată și mai eficientă strategie de mediu constă în prevenirea vătămărilor ecologice de orice natură, în locul reparării efectelor acestora. În acest sens, necesitatea aplicării măsurilor de prevenție împotriva alterării calității componentelor mediului natural (printre care se numără și biodiversitatea reprezentată de fauna și flora sălbatică) are în vedere interesul asigurării protecției mediului atât în prezent, cât și pentru generațiile viitoare ceea ce înseamnă că mediul înconjurător trebuie să fie protejat în primul rând prin intermediul măsurilor preventive”, arată documentul.

În plus, useriștii mai arată că au fost efectuate o serie de cercetări științifice care au demonstrat că hidrocentralele (rezervoarele), contrar mitului vehiculat, emit cantități imense de gaze cu efect de seră. Un studiu publicat la sfârșitul anului 2016 în BioScience, revistă științifică lunară, peer-reviewed, care este editată de Oxford University Press, a stabilit că barajele și rezervoarele contribuie la încălzirea globală cu 25% mai mult decât se estimase anterior, potrivit sesizării.

Evident că prin <<eliberarea>> proiectelor hidroenergetice de orice restricții legislative în materie de mediu, România eșuează în a-și îndeplini obligațiile asumate prin Acordul de la Paris în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, încălcând și prevederile constituționale reglementate la art. 11”, menționează sesizarea.

Așa cum se prevede și în Avizul nr. 1382/08.03.2022 al Consiliului Economic și Social, legea votată constituie practic o legalizare retroactivă a unor ilegalități, arată sesizarea „Parcul Național Defileul Jiului a fost înființat în 2005 prin hotărâre a Guvernului, în perioada când au început și lucrările la hidrocentrală, iar în 2007 a devenit și sit Natura 2000. Cu toate acestea, compania care operează hidrocentrala și-a văzut de treabă încălcând toate legile. Dacă propunerea legislativă ar fi adoptată, ar constitui practic o legalizare retroactivă a acestor ilegalități”.

Investițiile aduse în discuție au fost făcute cu încălcarea flagrantă a legilor de mediu, fapt dovedit în cazul hidrocentralei de pe Jiu chiar de instanțe, prin anularea autorizației de construire, întrucât nu exista o evaluare a impactului de mediu, aviz de mediu și multe altele, în condițiile în care România are deschisă o procedură infringement pentru hidrocentrale în arii protejate încă din 2015”, se arată în document.

Încălcarea legislației europene este, de asemenea, invocată în sesizare și în special a prevederilor din Directiva Cadru Apă, Directiva privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică, Directiva privind evaluarea și gestionarea riscurilor de inundații și Directiva privind conservarea păsărilor sălbatice, etc.

Citește și: ONG-urile de mediu sesizează Avocatul Poporului și președintele cu privire la modificarea ariilor protejate 

Pe același subiect: Deputații intră cu buldozerul în ariile protejate. România ar putea fi pusă în fața unei noi proceduri de infringement 

Comisiile de Mediu și Ape din Senat acordă rapoarte favorabile legii care mută ariile protejate. CES: Legalizare retroactivă a unor ilegalități  

ONG-urile și experții de mediu s-au opus și ei acestei inițiative: ONG-urile de mediu cer respingerea proiectului care permite modificarea ariilor protejate pentru proiecte hidroenergetice

O petiție a Declic Râuri: stop finanțărilor pentru proiecte comuniste a ajuns la aproape 15.000 de semnături.

spot_img

Ultimele știri