O fotografie cu un urs obligat sa mearga cu motocicleta pe o sarma si cu o maimuta in remorca a fost publicata de o fundatie pentru a atrage atentia asupra cruzimii cu care sunt tratate animalele in gradinile zoologice din China, arata publicatia ”The Telegraph”.
Imaginea este doar una din seria de fotografii stranse de ”British charity Animals Asia”, unele aratand ursi fortati sa boxeze, tigri fara dinti calare pe cai si maimute stand in maini pe coarnele unor capre.
Imaginile sunt incluse intr-un raport publicat la Hong Kong, in care sunt expuse tratamentele rele la care sunt supuse animalele din 13 parcuri safari si gradini zoologice din China, care au fost vizitate de reprezentanii fundatiei in ultimele 12 luni. Activistii spera ca prin publicarea fotografiilor sa intensifice solicitarile la adresa Chinei in ceea ce priveste adoptarea primei sale legi de protectie a drepturilor animalelor. Un draft al documentului a fost propus la inceputul acestui an, dar nu a primit inca aprobarea oficiala.
Chinuite in timpul dresajului
Potrivit lui David Neale, director in cadrul fundatiei Animals Asia, multe dintre animale au fost adesea brutalizate in timpul dresajului si tinute in conditii improprii.
”Animalele sunt tinute in incaperi anoste si mici, cel mai adesea in anexe intunecoase, in spatele zonelor de prestatie, departe de ochii vizitatorilor. Multe dintre animale nu au acces vizibil la apa”, se precizeaza in raport.
Animalele nu au acces la un adapost in care sa se ascunda de ceilalti locatari ai custilor, si nu se face niciun efort pentru a li se satisface nevoile comportamentale specifice speciei.
”Prestatiile expun animalele in situatii umilitoare ce nu promoveaza empatia sau respectul si nu au valoare educativa, tinand cont ca nu prezinta animalele in habitatele lor naturale”, a adaugat Neale. El a mentionat ca dresand animalele sa execute diverse comenzi, proprietarii nu fac nimic pentru a informa publicul, care poate remarca doar dimensiunea, forma si culoarea ”actorilor”.
Animalele, sursa de trai pentru proprietari
Administratia Padurilor de Stat din China a lansat saptamana trecuta o campanie pentru a stopa abuzul animalelor pentru profit si expunere publica. Chiar si asa, expertii in drepturile animalelor sunt de parere ca va fi nevoie d emult timp pentru a modifica atitudinea publicului, obisnuit sa vada animale in ipostaze ce ar fi considerate crude de audienta din Occident.
Dimensiunea Chinei si lipsa unor fonduri care sa compenseze proprietarii al caror trai depinde de ”munca” animalelor fac dificila incercarea de a impune noi regulamente.
Foto: Animals Asia Foundation