Urgenta pentru Legea energiei verzi

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca va discuta cu premierul Emil Boc despre adoptarea prin Ordonanta de Urgenta a Legii 220 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Legea 220 ar fi trebuit sa fie functionala din 2009, dar nu are inca normele de aplicare deoarece are nevoie de aprobare de la Comisia Europeana (CE). Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu, crede ca legea respectiva va fi adoptata in acest an, pana la vacanta parlamentara.
 
„Am avut probleme cu Legea 220, avem o corespondenta intensiva cu Consiliul Concurentei si cu CE. Personal sunt nerabdator sa avem raspunsul de la CE, mi se pare uneori prea mult, nu prea mai suportam sa vedem investitorii cum asteapta. Eu nu stiu, ca presedinte al ANRE, ce sa le mai raspund oamenilor care intreaba de ce avem o lege care nu se aplica”, a precizat Lificiu.

„Au tot existat comentarii ca nu s-au facut norme de aplicare, dar acestea exista. Speram ca pana la sfarsitul lunii sa primim un raspuns privind certificatele verzi si penalizarile furnizorilor care nu-si cumpara certificatele verzi stabilite prin schema”, a declarat si Alexandru Sandulescu, director general al Directiei Generale Energie, Petrol si Gaze din Ministerul Economiei.

El a admis ca o serie de prevederi ale legii acorda facilitati de natura fiscala producatorilor, dar a precizat pe perioada crizei sunt excluse orice facilitati ce reduc veniturile la buget.

Investitorii, in stand-by

Absenta legislatiei in domeniul energetic afecteaza dezvoltarea sectorului, mai ales in contextul interesului crescut pentru energiile alternative, avertizeaza analistii. „Consider ca 2010 va fi decisiv. Asteptam clarificari legate de promovarea energiilor regenerabile. In orice caz, 2010 va fi un an de limpezire a peisajului in acest sector”, a spus Alexandru Valeriu Binig, directorul financiar al diviziei de consultanta in energie si resurse al companiei Deloitte. In opinia sa, unii dezvoltatori de proiecte de productie a energiei din surse regenerabile ar putea decide sa renunte la proiectele din Romania, in conditiile in care capacitatile de transport al electricitatii ar putea sa fie insuficiente.

Institut de cercetare in energie

In paralel, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a reluat procesul inceput in 2008 de transformare a Icemenerg Bucuresti, filiala a Translectrica (TEL), in institut de cercetare in energie, care se va ocupa si de energiile regenerabile.

„Este pentru a treia oara cand initiem procesul, pentru ca de fiecare data s-a schimbat guvernul si am luat-o de la capat. Speram sa mearga mai repede de aceasta data, mai ales ca am avut niste intrevederi cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, si sustine aceasta initiativa”, a declarat pentru „Green Report” Dan Zlatanovici, secretar stiintific la ICEMENERG.

Institutia ar reveni astfel la statutul de institut de cercetare, deoarece in Romania nu exista un organism national de cercetare dezvoltare dedicat energiei.

spot_img

Ultimele știri