Senatul Berlinului a declarat marţi „stare de urgenţă climatică” pentru capitala Germaniei, deschizând astfel calea spre noi eforturi de a acţiona în vederea combaterii efectelor generate de schimbările climatice.
„Am scos în evidenţă faptul că vrem să depăşim obiectivele noastre actuale privind scăderea emisiilor de dioxid de carbon cu 85% comparativ cu nivelurile din 1990. Vrem să obţinem în mod semnificativ mai mult decât acest 85%. Dar nu este inclus un procent concret în decizia Senatului”, a spus primarul Berlinului, Michael Mueller, în urma sesiunii Senatului.
Senatoarea Regine Guenther, care conduce Departamentul pentru mediu al Senatului şi a redactat decizia, a dorit să includă un obiectiv de cel puţin 95% înainte de 2050, însă nu a putut să asigure o majoritate de voturi pentru aprobarea acestei rezoluţii.
Citeşte şi: „Clar și fără echivoc”. 11.000 de cercetători din întreaga lume declară urgenţă climatică
Prin decizia sa, Berlinul ia exemplul mai multor oraşe din întreaga lume – inclusiv circa 50 din Germania -, care au declarat situaţii de urgenţă climatică.
Parlamentul britanic a devenit primul din lume care a declanșat starea de urgență climatică, pe 1 mai, iar parlamentul irlandez a adoptat o moțiune similară pe 10 mai.
Potrivit “The Climate Mobilization”, un ONG din SUA care impune astfel de declarații, circa 650 de autorități locale din întreaga lume au declarat acum o urgență privind clima.
Într-o victorie majoră pentru activiști, New York City a declarat o urgență climatică pe 26 iunie, devenind cel mai mare oraș care a făcut acest anunț.