Urbanizarea accelerata tranforma orasele africane in uriase ghetouri

Africa risca sa fie invadata de orase-ghetouri, din cauza cresterii rapide a populatiei, care pune presiune asupra resurselor naturale si economiei, sustine ONU. Populatia Africii a depasit deja un miliard de oameni, iar, pana in 2050, numarul lor se va dubla, potrivit “The Guardian”.

De asemenea, numarul oamenilor care vor locui in orasele africane se va tripla, iar astfel, continentul care avea doar 500.000 de locuitori in mediul urban va avea 1,3 miliarde de oraseni pana in 2050.

Un raport al ONU cere statelor africane sa isi organizeze mediul urban mai bine, astfel incat sa impiedice transformarea lui in orase-mahala si sa evite formarea unor zone extrem de sarace si lipsite de resurse pe teritoriul continentului.

„Modelul (pe care risca sa il urmeze Africa) este… oceane de saracie si insule de bogatie. Conditiile existente momentan in Africa sunt cele mai inechitabile din lume. Orasele sunt invadate de mahalale, iar cresterea populatiei ar putea fi un dezastru, daca nu se iau masuri acum”, arata raportul.

Cairo este cea mai aglomerata zona urbana a Africii, cu 11 milioane de locuitori, insa ONU a precizat ca pana in 2015, va fi intrecut de Lagos, care va avea in jur de 12,4 milioane de locuitori. Pana in 2020, Kinshasa va deveni al doilea cel mai mare oras din lume, iar Luanda al patrulea, cu o populatie ce va ajunge la 8 milioane de locuitori pana in 2040, potrivit estimarilor ONU.

Raportul arata ca vor exista probleme importante legate de accesul populatiei la apa si alimente, in special din cauza impactului pe care schimbarile climatice il vor avea pe continent.

„Guvernele ar trebui sa ia in calcul potentialele efecte ale secetei si foametei. Portiuni semnificative de teren si cantitati mari de apa sunt cumparate de guverne straine si corporatii din industria alimentara. Guvernele trebuie sa negocieze intelegeri mai bune, care sa contribuie la securitatea resurselor de apa si de alimente ale Africii”, potrivit ONU.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri