Urban Bee. Adoptă un stup și susține un producător local

Urban Bee, o afacere de familie din județul Galați, invită românii să adopte un stup și, astfel, să încurajeze apicultorii locali. Proprietarii adoptivi vor avea numele scris pe stup și vor primi miere.

Foto: Marian Oancia

În 1999, familia Mihoci din localitatea Gohor, județul Galați, a primit 20 de stupi de la un preot de la Mânăstirea Podul Bulgarului, care a fost nevoit să renunțe la ei. Au învățat cu toții apicultură, inclusiv copiii Ionica și Constantin. Acum, în vârstă de 32, respectiv 28 de ani, ei îl ajută pe tatăl lor, Iancu, să aibă grijă de cei 165 de stupi.

De la sfârșitul lunii aprilie până la încheierea verii, ei plimbă stupii pe o rază de 80 de kilometri la păduri de salcâm și tei vechi de peste 50 de ani.

„Ăsta este și un secret al mierii de calitate. Toate deplasările implică foarte mult efort și costuri, de aceea foarte mulți apicultori renunță și țin stupii doar într-un singur loc”, a explicat Constantin pentru Green Report.

Constantin și Ioana

Mierea este ecologică (cei de la Urban Bee au certificare Agreco), curățarea stupilor se face doar cu produse eco, vopseaua stupilor este pe bază de apă, iar sarma de pe rame este de inox.

Pentru a încuraja consumul de miere, dar și susținerea producătorilor locali, Ionica și Constantin au lansat proiectul pilot „Adoptă un stup”, care se desfășoară până pe 30 iunie. Clienții care adoptă simbolic o familie de albine (certificarea ecologică nu le permite să înstrăineze stupul) vor primi opt borcane de 900 de grame de miere, un certificat de proprietar, iar numele lor vor fi trecute pe stup. Până la finalul anului, aceștia vor primi informații privind momente importante din fermă, cum ar fi extracția mierii sau cum se desfășoară lucrul cu albinele.

Constantin. Foto: Marian Oancia

„De ce facem asta? În primul rând, pentru a onora importanța albinelor și a le ajuta în continuare să se hrănească și să protejeze natura, iar oamenii să înceapă să le iubească. În al doilea rând, pentru a încuraja consumul de miere românească. Un român consumă în medie 500 de grame pe an. În Germania, o persoană consumă 2.3 kilograme de miere pe an. Mierea înseamnă sănătate, iar noi asta vrem să oferim. Și, nu în ultimul rând, dorim prin acest proiect să ne dezvoltăm și să promovăm producătorul local de miere. Credem că acest proiect poate fi replicat oriunde, de către orice apicultor”, au transmis cei de la Urban Bee.

La o săptămână de când au demarat proiectul pilot „Adoptă un stup”, stupii de Urban Bee au 20 de noi proprietari.

„Iubesc natura și ține de fiecare dintre noi să o protejăm. Lumea se poate schimba cu gesturi mici, așa cum a reușit și David cu Goliat, l-a doborât cu o singură pietricică și o praștie. Albinele sunt niște minuni mici care realizează 77% din polenizarea planetei, insecte fără de care planeta ar dispărea în foarte putini ani. Deci existența lor este esențială pentru omenire. Pentru a le susține am adoptat un stup la singura fermă apicolă din Moldova care oferă această posibilitate de adopție, fără sa știu nimic despre apicultură. Partea și mai frumoasă este că sunt certificați ecologic, iar ferma se află într-o zonă nepoluată, curată, la doar câțiva kilometri de Podu Turcului, locul în care m-am născut”, a spus Marian Oancia, primul proprietar adoptiv din cadrul proiectului.

Declinul albinelor în Europa

În ultimii ani, apicultorii s-au confruntat cu pierderi de colonii, în special în țările din vestul UE, cum ar fi Franța, Belgia, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania și Olanda, atrage atenția Parlamentul European.

Amenințarea cu dispariția a atras atenția publicului, deoarece albinele și alți polenizatori insecte sunt esențiali pentru ecosisteme și biodiversitate. Reducerea numărului polenizatorilor face ca multe specii de plante să intre în declin sau chiar să dispară împreună cu organismele care depind direct sau indirect de ele. În plus, scăderea numărului și a diversității populațiilor de polenizatori afectează siguranța alimentară, cu pierderi potențiale în producțiile agricole.

În Europa, polenizatorii sunt în principal albinele și sirfidele, dar și o parte dintre fluturi, molii, gândaci și viespi.

Foto: Marian Oancia

În prezent, nu există date științifice care să ofere explicații complete, dar există dovezi ale unei scăderi considerabile a numărului polenizatorilor, cauzată în primul rând de activitățile umane. Un studiu arată că una din zece specii de albine și fluturi este amenințată cu dispariția în Europa.

„Declinul nu are o singură cauză, dar printre amenințări se numără modificarea utilizării terenurilor pentru agricultură sau urbanizare, care duce la pierderea și degradarea habitatelor naturale. În plus, agricultura intensivă duce la peisaje omogene și la dispariția florei diverse, reducând alimentele și locurile de cuibărit. Pesticidele și alți poluanți pot afecta polenizatorii direct (insecticide și fungicide) și indirect (erbicide)”, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

„Resimțim anual o descreștere a populației de albine. Și în fiecare an depunem mai mult efort în menținerea sănătății lor. Familia noastră se ocupă de 21 de ani de creșterea albinelor și știm că efectivul de albine și producția de miere nu au crescut de-a lungul anilor și putem pune acest lucru și pe seama pesticidelor. Noi preferăm să mergem cu stupii (chiar dacă uneori trebuie să-i mutăm la 80 de kilometri de locația fixă) în păduri de salcâm și tei, ferite de pesticide. Orice contaminare a mierii cu pesticide ar duce la pierderea certificării ecologice”, a explicat Ionica Mihoci pentru Green Report.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri